SARAJEVO

Vođa narkogrupe Edis Bunar nagodio se na četiri godine zatvora

Bunar je nakon prihvatanja sporazuma pušten na slobodu, a prihvaćeni su i sporazumi o priznanju krivice koji su potpisali ostali optuženi koji su bili u pritvoru

Bunar se predao prošle godine u martu. Avaz

Piše: B. C./Avaz.ba

12.5.2020


Kantonalni sud u Sarajevu danas je razmatrao sporazume o priznanju krivice koji su s Tužilaštvom potpisali sarajevski diler Edis Bunar i ostali optuženi za trgovinu drogom u predmetu "Prizma".

Edis Bunar, kao vođa grupe, pristao je na četiri godine zatvora, potvrdio nam je njegov advokat Omar Mehmedbašić te dodao da je Bunar nakon prihvatanja sporazuma pušten na slobodu. Danas su prihvaćeni i ostali sporazumi o priznanju krivice koje su potpisali optuženi koji su se nalazili u pritvoru. I oni će biti pušteni na slobodu.

Sporazumi nisu prihvaćeni za petero optuženih koji su se branili sa slobode, a među njima je i Bunareva supruga Nerma.

Članovi grupe su Eldar Spahić, Sabahudin Žigović, Esmera Sinanović, Almedin Taći, Adis Paldum, Emir Curić, Jasmin Rustemović, Edin Žigović, Adi Mekić, Dženan Šačić, Enes Gilić i Minja Bajagić.



Edis i nerma Bunar. Facebook

Optuženi se terete da su djelovali kao kriminalna grupa koju je organizirao Edis Bunar te su od početka 2018. do marta 2019. godine neovlašteno kupovali i prodavali drogu heroin, kokain, spid i kanabis na području Kantona Sarajevo. Inače, prilikom trgovine narkoticima koristili su posebne šifrirane poruke, nakon čega su je prepakivali u paketiće za uličnu prodaju. 

Na teret im se stavljaju krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja i municije. 


Edis Bunar (30) predao se 11. marta 2019. godine, u okviru akcije Federalne uprave policije pod nazivom "Prizma". Poznat je po brojnim krivičnim djelima koja je počinio od 2011. godine u Sarajevu.

Sa Bunarem je sarađivao i Ermin Zuko, inspektor Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba droga u detašmanu Sarajevo. Zuko se tereti da je od maja 2018. do sredine marta 2019. godine od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta "Prizma".

Poznati kriminalac iz Ilijaša Adnan Šerak u vrijeme bijega iz zatvora 2018. godine krio se kod Bunara na Alipašinom Polju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.