TUŽILAŠTVO BIH

Mladić iz Zavidovića optužen za ratovanja na strani ISIL-a

Počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama

Podignuta optužnica protiv Hamze Labidija. Sud BiH

E. H. / Avaz.ba

14.5.2020

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hamze Labidija (1998) iz Zavidovića zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji i ratovanja na strani ISIL-a. 

- Optuženi se tereti da je sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom. Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, učestvovao u više oružanih formacija, sa kojima je učestvovao u borbama na području gradova Raka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je uhapšen i nalazi se u pritvoru - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162 b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.