ZVORNIK

Policija spriječila krijumčarenje osam Afganistanaca

Ilegalne migrante pokušali čamcima prevesti u BiH

Krijumčareni migranti. Granična policija BiH

Avaz.ba

17.5.2020

Granična policija u Zvorniku, uz asistenciju policijskog službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), spriječila je krijumčarenje osam migranata u mjestu Ročević polje.

- Postupajući prema prethodno prikupljenim informacijama da strani državljani ilegalni migranti obavljaju ilegalno prebacivanje svojih sunarodnjaka i drugih migranata te da će u noćnim satima ilegalno prebaciti veći broj migranata, policijski službenici su na licu mjesta uhvatili i zadržali ukupno osam osoba. Izvršenim pregledom osoba, odnosno prtljaga koji su imali sa sobom, utvrđeno je da se radi o državljanima Afganistana koji su posjedovali osobne dokumente, kao i dokumente prihvatnih centara u Srbiji te određenu količinu novca i telefonske kartice Srbije - stoji u saopćenju Granične policije BiH. 



Policija spriječila krijumčarenje migranata. Granična policija BiH

Prema obavljenim razgovorima s pronađenim migrantima i okolnostima slučaja, utvrđeno je da su dvojica od njih izvršitelji te da su uz određenu novčanu naknadu namjeravali te osobe prevesti čamcem u BiH, a potom se vratiti po ostale u Srbiju, tako da se prema okolnostima slučaja radi o kaznenom djelu krijumčarenje migranata. 

Rad na predmetu se nastavlja, o svemu navedenom je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH. Krijumčareni migranti će biti predani Službi za poslove sa strancima, a organizatori uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predani Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.