JAVNO SASLUŠANJE Pred Odborom Doma naroda FBiH

Šta će Solak i Hodžić imati reći javnosti: Pucanj u prazno ili nužna praksa

Advokatica Tatjana Savić smatra da će se sve pokušati predstaviti kao javni linč

S. Mujić / Avaz.ba

Hodžić i Solak bi mogli biti javno saslušani

Foto: Avaz


Akteri afere „Respiratori“, među kojima su direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudin Solak i vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić, vjerovatno će biti javno saslušani pred Odborom Doma naroda Federalnog parlamenta. Ova ustavna mogućnost dosad nije korištena, a takva praksa vrlo je česta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Među posljednjim procesima u SAD su javna saslušanja predsjednika Donalda Trampa (Trump) i čelnika Facebooka Marka Zakerberga (Zuckerberg). Javno saslušanje prakticirano je i u bh. entitetu RS u slučaju „David Dragičević“, ali nije dalo zapažen rezultat.

Adekvatne mjere

Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH, koji treba utvrditi činjenice u vezi sa spornom nabavkom 100 respiratora iz Kine, nije dobio odgovore od učesnika ovog procesa u roku te je ta mogućnost produžena do 20. maja. Ukoliko do tada institucije ne dostave odgovore, zatražit će se javno saslušanje svih aktera uključenih u proces nabavke.

  • Ademović, Savić i Bakšić

    Ademović, Savić i Bakšić

    Foto: Avaz


Stav stručnjaka je da ovaj instrument nije dovoljno normativno razrađen u FBiH. Advokat Nedim Ademović pojasnio je kako FBiH nema tradiciju parlamentarizma pa, samim tim, ni tradiciju parlamentarnih istraga.

- Problem ovog instituta je njegov epilog. Istrage rezultiraju nekim izvještajem koji se dostavlja domovima Parlamenta, a ovi, opet, ne donose adekvatne mjere po osnovu izvještaja. Tako se rad tih tijela vidi kao “pucanj u prazno” - rekao je Ademović.

Krivično djelo

On je naglasio da u razvijenim demokratijama i stabilnim pravnim državama sama osuda nezakonitog ili nemoralnog postupanja putem parlamentarnih komisija automatski vodi snažnoj političkoj osudi i odgovornosti. 

Advokatica Tatjana Savić navodi da se u američkoj praksi neodazivanje pozivu Kongresa na saslušanje smatra krivičnim djelom. Stava je da bi i skupštine u BiH češće trebale koristiti tu mogućnost.

Ona navodi kako je moguće da se ovaj potez predstavi kao javni linč aktera jedne afera jer nije zaživjela praksa, navodeći da stoga parlamentarci moraju postupak usmjeriti na utvrđivanje činjenica, a ne na javni linč bilo koga.

Nezgodan proces

Profesor ustavnog prava Šukrija Bakšić navodi da je zbog istrage koju provodi Tužilaštvo BiH u ovom predmetu „sam proces javnog saslušanja trenutno nezgodan“.

- Tužilaštvo BiH bi trebalo reagirati i zvanično saopćiti da se to ne treba javno ''čačkati'' kako u javnost ne bi dospjele informacije koje bi ugrozile istragu - potcrtao je Bakšić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na