OPTUŽNICA

Teroristička biografija Bosanca ratničkog nadimka Ebu Talha

Emir Ališić koji je po zanimanju policajac proveo šest godina ratujući po Siriju u raznim paravojnim formacijama

Piše: A. Aljimi / Avaz.ba

17.5.2020

Emir Ališić (50) ratničkog imena Ebu Talha koji mu je dodjeljen tokom terorističkog djelovanja u Siriji, Tužilštvo BiH je optužilo zbog pridruživanja ISIL-u, provešće još dva mjeseca u pritvoru koji mu je prodžen nakon što je optužni prijedlog poslat Sudu na potvrđivanje.    


Činjenični opis

„Avaz“ ekskluzivno donosi detalje optužnice te pojedinosti iskaza S2 koji se godinama nalazio u središtu ISIL-a bio je očevidac brojnih zločina te paravojnog djelovanja naših državljana. 

Optužnica upravo počiva na njegovom iskazu, a on je bio upoznat sa svim detaljima šestogodišjeg terorističkog djelovanja Ališića u Siriji.

Kako je S2 kazao u svom iskazu znao je da je Ališić po zanimanju bio policajac te da je iz Sanskog Mosta.

Rođen je 23. septembra 1970. godine u Sanskom Mostu s prebivalištem u selu Gornji Junuzovići kod Zavidovića. Završio je srednju školu, oženjen je, otac je troje maloljetne djece koja su također bila u Siriji. Prema sudskim podacima služio je JNA 1989/90. u Ohridu i neosuđivan je.

Prema kazivanju S2, a što je pretočeno u optužnicu, on je 13. decembra redovnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao za Istanbul u namjeri da se pridruži ISIL-u.

Emir Ališić. Avaz

Teroristički kampovi

Po dolasku u Siriju bio je u kampu za obuku terorističke organizacije „Jabhet al Nusrah“, a kasnije je prešao u „Al Nusrah Front“ jedinicu Islamske države na području Sirije i Iraka koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama a koje su imale za cilj da destabiliziraju i izmjene politički i ustavni poredak u Siriji.  

Pripadnici ovih organizacija, a među njima i Ališić, svakodnevno su izvodeći oružane akcije i napade na civilno stanovništvo, ubijanjima, zatvaranjima, otmicama i uzimanjem talaca doveli kompletan Bliski istok u stanje očaja.

Ališić je jedno vrijem bio pripadnok paravojne formacije nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović, a nakon njenog raspada, pridružio se grupi Rame Pazare da bi bio nakon toga bio prekomandovan u jednu od najsurvihijih jedinica ISIL-a pod nazivom „Bejt komandos“ koja je kasnije promjenila naziv u „El Aksa“.

Bejt komandosi

Bejt komandosi su dejstvovali na području gradova Raka i Haritan, a Ališić je u ovoj formaciji ostao od decembra 2013. do početka 2019. kada su se predali kurdskim snagama.  

Inače, amerikanci su bukvalno sravnili ova dva grada prije nego su malobrojno preživjele Isilovce prisilili na predaju. 

Nakon toga mjesecima je bio po zarobljeničkim kampovima. Jedna kurdska televizija zabilježila je Ališića među ostalim zarobljenicima. U prilogu se pojavljuje i Ališićev posinak Hamza Labidi, a snimljen je u gradu Al Bahouz na jugu Sirije.

 Reporter je Ališića, pitao zbog čega je došao u Siriju, a na šta je on odgovorio: 

- Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena... Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra – Izjavio je Ališić.

Ališić je 19. decembra prošle godine deportovan u BiH. Sud BiH

Deportovan prošle godine

Ališić je 19. decembra prošle godine deportovan u BiH, a pripadnii SIPA-e su ga uhapsili po izlasku iz aviona.  

Tužilaštvo je kao prijedlog dalo saslušanje 16 svjedoka od kojih su neki bivši pripadnici ISIL-a, tri vještaka i 22 materijalna dokaza, među kojima su videosnimci i fotodokumentacija. 

Zatražili smo i komentar od Bakira Hećimovića, tuzlanskog advokata koji je preuzeo Ališićevu odbranu.

- Odbrana optuženog Ališić Emira će se u nastavku postupka fokusirati na osporavanje iskaza zaštićenog svjedoka S 2 za kojeg jedino smatramo relevantnim dokazom kojim se potkrepljuje navod činjeničnog supstrata optužnice – kazao je Hećimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.