PROCESI

Ukinut pritvor Adisu Abazu koji se sumnjiči da je teroristima prodao kalašnjikove

Tereti se za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom prodajom i prenosom droge

Abaz: Uhapšen prošle godine. Avaz

Srna

18.5.2020

Sud BiH danas je ukinuo pritvor Adisu Abazu koji je prošle godine uhapšen u Njemačkoj pod sumnjom u međunarodnu trgovinu narkoticima, potvrdio je njegov advokat Bakir Hećimović, po čijem prijedlogu je mjera pritvora i ukinuta.

Zeničanin Abaz uhapšen je u junu prošle godine na istoku Njemačke, u Dresdenu, po potjernici Belgije.

On je osumnjičen da je nabavio oružje teroristima koji su u novembru 2015. godine izvršili napad u Parizu kada je ubijeno 131 lice, dok je više od 400 povrijeđeno.

Nakon hapšenja njemačke vlasti su rekla da su otkrile dvojicu državljana BiH koji su osumnjičeni za kršenje zakona o vojnom naoružanju.  


Sud BiH. Avaz

Odgovornost za napad u Parizu preuzela je teroristička "Islamska država", a navodno je koordinisan iz Brisela. Abaz se u BiH tereti za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom prodajom i prenosom droge, a početkom januara je izručen BiH.  

- Optuženi Abaz formirao je i postupao kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, a Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić su postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi stjecanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prijenos droge - navedeno je u optužnici Suda BiH.

Advokat Hećimović je potvrdio da će se njegov klijent u narednom periodu braniti sa slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.