NOVI TRAVNIK

Djevojčica skočila s osmog sprata zbog zlostavljanja vršnjaka u školi

Mi smo više puta pričali s učiteljicom koja problem nikada nije riješila. Nije ga znala riješiti, nego je sve zataškala, pa ništa nisu znali ni direktor ni pedagog, kažu Sanela i Almir Zahirović

Nezapamćena tragedija u Novom Travniku. Avaz

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

19.5.2020

Nezapamćena tragedija koja se 20. aprila dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja Medina Zahirović otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku.

Roditelji djevojčice Sanela i Almir Zahirović kažu kako su njihovu kćerku godinama psihički zlostavljale kolegice iz razreda.

Psihičko zlostavljanje

- Želim da se zna zbog čega je moje dijete to napravilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje kolegica iz razreda. Znala je otići u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba dignuti u školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha - kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici. 

Policija istražuje cijeli slučaj. Avaz

- Mi smo više puta pričali s učiteljicom koja problem nikada nije riješila. Nije ga znala riješiti, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagog - kazali su.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u februaru ove godine, kada je već išla u šesti razred, Medina nije požalila nastavniku tjelesnog odgoja. 

- U februaru nas je pozvala pedagoginja i rekla nam da se Medina požalila nastavniku i da se samoozljeđivala. Mi kao porodica smo odmah reagirali, odveli je psihijatrici koja je u nalazu zaključila da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva mjeseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste - rekli su roditelji.

Izvan škole, kažu, bila je vesela i vedra djevojčica.

- U kući nikad ništa nismo primijetili. Uvijek je bila sretna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro doručkovati, kako će s tatom ići u knjižaru kupiti olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu popiti bez nje - rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i kazalo kako i njihova djeca prolaze isto kroz što je prošla Medina. 

Poziv Tužilaštvu

- Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dijete ispisati iz škole. Ne želimo tužiti nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo upozoriti da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosvjeta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj - kazali su. 

Nizada Skrobo, direktorica Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik, koju je Medina pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Roditelji djevojčice Sanela i Almir Zahirović. Privatni arhiv

- Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo odraditi svoj dio posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagoginji. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, djeca se uvijek tuku i mi to rješavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi zastalno jer je bila na ugovoru na određeno vrijeme - kazala je Skrobo.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

- Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano - kazao je Domić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.