BANJA LUKA

Kako su policajci spasili Željka K., koji je pao u Crkvenu

Danijel Gavrić. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

20.5.2020

Policajci PU Banja Luka i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) spasili su Željka K. (45), koji je preksinoć s mostića pao u rijeku Crkvenu u banjalučkom naselju Lauš. 

Akcija spašavanja odigrala se oko 23.15 sati. Građani su policiji prijavili da se nepoznati muškarac nalazi u Crkvenoj na raskrsnici Karađorđeve s ulicom Đure Damjanovića. Na teren su odmah upućene dežurne patrole policije, kao i pripadnici SAJ koji su zbog policijskog sata bili na terenu.

U spašavanju je učestvovao Danijel Gavrić, policajac PS Lauš, koji priča da su po dolasku na lice mjesta muškarca zatekli kako potrbuške leži u vodi.

- Uspostavili smo vizuelni kontakt i pozvali ga da bismo utvrdili da li je u svjesnom stanju. Bio je dezorijentisan i samo je nešto promrmljao. Sišli smo do vode i upitali da li ga je neko gurnuo, ali je nerazgovjetno odgovorio da je sam pao. Kada smo se uvjerili da nema teških povreda, prišli smo i dovukli ga do obale - priča Gavrić.

Danijel Gavrić. Avaz

On kaže da se radio o krupnom čovjeku, koji je ima oko 120 kilograma, a kako nije bio u stanju da sam stoji na nogama, u pomoć su pozvali i kolege iz SAJ.

- Na tom dijelu korito Crkvene je duboko nekih pet-šest metara i dosta je strmo. Pronašli smo konopac kojim smo ga obavili, ali je nas pet policajaca na kraju ručno moralo da ga iznese iz vode. Čovjek je bio svjestan, ali dezorijentisan i pothlađen i nismo znali koliko je proveo u vodi. Nerazgovjetno je pričao, ali se vidjelo da nema težih povreda - kaže Gavrić.

Nakon izvlačenja Željka K. je preuzela Služba hitne pomoći, ukazala mu ljekarsku pomoć, da bi ga u pratnji policije prevezli u banjalučki Dom zdravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.