CRNA GORA Apelacioni sud produžio pritvor uhapšenom

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Nakon što su se povezali na računarski sistem, zadali komandu da isplati sav novac

Avaz.ba

Policija saznala šokantne detalje

Foto: Ilustracija


Apelacioni sud Crne Gore produžio je pritvor ukrajinskom državljaninu I. Y. (39), optuženom da je sa dvojicom saučesnika iz nekoliko bankomata ukrao više od 135.000 eura. Pritvor mu je produžen nakon što je protiv njega i okrivljenih Č. V. i B. A. podignuta optužnica kojom se terete da su počinili produženo krivično djelo računarska prevara, prenose Vijesti.me. 

Prema navodima optužnice lemilicom su izrezali dio iznad displeja, potom otopili plastični dio bankomata banke i kroz napravljeni otvor došli do računarskog sistema. Nakon što su se povezali na računarski sistem bankomata, zadali su mu komandu da isplati sav novac.

U rješenju o produženju pritvora piše da je okrivljeni I. Y. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Odnosno, da je u oktobru 2019. u Podgorici, Tivtu i Budvi, sa Č. V. i B. A. unio računarski podatak i time utjecao na rezultate elektronske obrade, prijenos podataka i funkcioniranje računarskog sistema filijale banke, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura. 

  • Ukrao više od 135.000 eura

    Ukrao više od 135.000 eura

    Foto: Avaz


Ukrajinski državljanin I.Y. i Č.V. optuženi su da su 5. oktobra prošle godine, oko 23 sata u Podgorici, otopili plastični dio bankomata banke i kada su se povezali na računarski sistem, bankomatu zadali komandu da isplati sav novac - isplaćeno im je 63.670 eura.

Isto su učinili i 20. oktobra u Tivtu i Budvi.  Te noći, oko 3 sata iza ponoći su iz bankomata NLB banke u Tivtu, na isti način, ukrali 43.200 eura, a sat kasnije iz bankomata iste banke u Budvi 30.000 eura. 

Optuženi ukrajinski državljanin tokom odbrane nije sporio da su on, Č. V. i B. A. počinili krivično djelo na način kako je to predstavljeno optužnicom, ali tvrdi da je njegova uloga bila da vozi i vodi računa da niko ne naiđe.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na