PODACI Još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu

Za četiri mjeseca MUP-u RS prijavljen nestanak pet djevojčica i jednog dječaka

FENA / Avaz.ba
25.05.2020 09:57

Ilustracija

Foto: Fena

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen je nestanak šestero djece, pet djevojčica i jednog dječaka, a svi su pronađeno živi i zdravi. 

Iz entitetske policije navode da, kao članica Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“ (,,Amber Alert Europe’’), povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, provode kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu. 

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestale osobe osobe (Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP). Kako navode stručnjaci ove mreže „još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu“. 

 -Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu - smatraju policijski stručnjaci. 

Iz entitetske policije su pozvali sve da na relevantnim društvenim mrežama/platformama dijele edukativni video koji jeste primjer klasičnog vrbovanja maloljetnika na interenetu. Video se može preuzeti na YouTube kanalu MUPRS-a:

NA VRH