GORAŽDE

Dvije porodice u požaru ostale bez krova nad glavom

Vatra je najprije zahvatila dio objekta u vlasništvu Redžepa Tanje, koji je prilikom gašenja zadobio manje povrede

Uništena kuća u Bogušićima. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović/Avaz.ba

27.5.2020


U požaru koji je u utorak oko 23 sata zahvatio dupleks kuću u Bogušićima kod Goražda dvije porodice sa ukupno pet članova ostalo je bez krova nad glavom. Vatra je najprije zahvatila dio objekta u vlasništvu Redžepa Tanje, koji je prilikom gašenja zadobio manje povrede, pa je nakon ukazane pomoći zadržan na posmatranju u Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

- Kad sam krenuo spavati čuo sam tamo kod burazera nekakav tutanj u hodniku. Mislio sam da mu je neko bio na sijelu i pošao kući, ali vidim da ne prestaje. Kad sam izašao na verandu vidim da je tamo vatra, pa sam rekao ženi da zove vatrogasce – priča nam Omer Tanjo, koji u dijelu objekta živi sa suprugom i kćerkom.


Tanjo: Lakše povrijeđen. A. Bajramović

Dok se čekao dolazak vatrogasaca, ukućani su vatru pokušavali ugasiti uz pomoć šlaufa i kanti sa vodom. – Ona moja voda iz šlaufa ništa ne pomaže. Onda su mi rekli da mi je brat na terasi i da ga je vatra tu i zarobila. Skontam nekakve merdevine. Silazi. Mogu, kaže, još gasiti. Ne možeš gasiti, silazi odmah. Kad je sišao kaže da se opekao malo po rukama – kaže Omer Tanjo.

Na terenu su tokom cijele noći bili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade, jer je i nakon sanacije požarište tinjalo. Na terenu su bili i pripadnici policije i komšije, a u jutarnjim satima pridružili su im se i radnici Elektrodistribucije kako bi preusmjerili niskonaponsku mrežu sa izgorjelog objekta.


Vatrogasci i danas bili na požarištu. A. Bajramović

Šteta je takvih razmjera da su dvije porodice ostale bez imovine, a privremeno će biti smješteni kod komšija i rođaka. S obzirom da štetu neće moći sami sanirati, jer radi se o penzionerima sa skromnim primanjima, pomoć je obećala Gradska uprava.

– Zaista se radi o velikoj šteti i mi ćemo već danas poslati komisiju za procjenu štete. S obzirom da je jako loše vrijeme, da su padavine, sa sanacijom se mora početi već od sutra. Zakazaćemo sjednicu Štaba CZ i dodijeliti maksimalno koliko možemo sredstava, a uputićemo zahtjev i Kantonalnom štabu koji su i do sada izlazili u susret. U vrlo kratkom vremenu ovo je peta kuća na kojoj imamo požare – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.


Ramović obišao porodce. A. Bajramović


Prema riječima predsjednika MZ Bogušići, pomoći žele i komšije.

– Prvo planiramo akciju čišćenja zgarišta, a pokrenućemo i akciju prikupljanja finansijske pomoći – kazao nam je Begović. Svi koji žele pomoći, poručio je Begović, mogu se javiti na broj 061573129.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.