NA LICU MJESTA

Policijska stanica Trebević: Desna ruka kolegama iz Starog Grada

U planu nabavka videonadzora

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

4.6.2020

Otvaranjem Policijske stanice (PS) Trebević, koja je, zapravo, ispostava Prve policijske uprave - Policijske stanice Stari Grad, umnogome je olakšan posao „plavcima“ iz starog dijela Sarajeva.

Kvadovi i sanke

Prostorije PS Trebević nalaze se u objektu dolazne stanice trebevićke žičare “Ramo Biber”, koji povezuje Bistrik, na 583 metra nadmorske visine, s Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću. Po samoj lokaciji se može reći da će objekt biti desna ruka PS Stari Grad.

Ekipa „Avaza“ prva je zavirila u novootvorene prostorije, gdje nas je dočekao policajac Nermin Kadrić, inače rukovodilac sektora. Dok nam ponosno pokazuje nove prostorije, naglašava kako objekt nije u potpunosti opremljen.

Policijska stanica Trebević. M. Tabaković

U planu je da se nabavi i videonadzor - govori Kadrić.

Kako saznajemo, postoji i ideja da u dogledno vrijeme policajci dobiju kvadove i motorne sanke. Ako se uzme u obzir konfiguracija terena, odnosno da je riječ o planini, može se reći da su spomenuta vozila neophodna za normalno funkcioniranje te da policajci mogu izvršavati sve zadatke.

Kadrić na radnom mjestu. M. Tabaković

Naš domaćin pokazao nam je i garažu, koju će moći koristiti i policajci. U čitavoj priči najbitnija je lokacija Policijske stanice. Godinama unazad policajci su muku mučili da stignu na vrijeme na intervenciju. Ukoliko bi se dogodila tuča ili nesreća, iz grada bi im čak i pod zvučnim i svjetlosnim upozorenjima trebalo između 10 i 15 minuta. Sada policajci mogu za svega nekoliko minuta stići na plato na Brusu ili do nekog restorana i objekta.

Razbojnička banda

Ovaj objekt i građanima, a pogotovo turistima, ide naruku. Jedno vrijeme na Trebeviću je operirala razbojnička banda. Njihove mete mahom su bili turisti, od kojih su otimali sve. U plijenu su bili i mobiteli, pa tako nesretne žrtve nisu mogle ni alarmirati policiju i tek bi u gradu prijavili slučaj.

- Ovako svaki građanin može doći i prijaviti neko djelo. Lakše će biti i građanima i policajcima – zaključuje Kadrić.

I GSS u objektu

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, u objektu dolazne stanice trebevićke žičare “Ramo Biber” nalaze se i pripadnici Gorske službe spašavanja.

Policajci imaju odličnu saradnju s pripadnicima GSS-a, s kojima su u više navrata imali uspješne akcije. GSS ima potrebnu opremu za nepristupačan teren te tako usko sarađuju s policajcima, pogotovo u slučajevima potraga za izgubljenim osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.