BANJA LUKA

Priznao ubistvo beskućnika: Ubo sam ga u vrat, ali ne znam zašto

Napravio sam rez na grlu i lagano povukao dole.,kajem se zbog toga, kazao je Drljača koji se tereti za ubistvo Brune Rolda

Privođenje Drljače i ostalih. Avaz

Piše: O. Matavulj/Avaz.ba

1.6.2020


- Uzeo sam nož i to uradio. Napravio sam rez na grlu i lagano povukao dole. Kajem se zbog toga. Nije mi jasno zašto sam to učinio. Nikada si to neću oprostiti- tim riječima je optuženi Rade Drljača (25) u Okružnom sudu u Banja Luci priznao da je 25. novembra prošle godine u napuštenoj kući ubio beskućnika Brunu Rolda (54), a potom zapalio njegovo tijelo.

Sud je priznanje prihvatio, a presuda će biti izrečena u petak. Kao saizvršioci ubistva optuženi su Boris Zorić (34) i Slobodan Krnetić (34), kojima se sudi u odvojenom postupku.


Optuženi svjedičio


Drljača je posvjedočio da je zajedno s Roldom živio u toj kući više od mjesec dana, te da su imali odnos kao otac i sin.

- Rold je tu noć pijan upao u kuću i galamio. Sve nas je probudio. Zorić ga je ”udario štosom” i on je pao. Svi smo ga udarali rukama i nogama. Njih dvojica su mu prujetili nožem, koji sam uzeo i uradio to što sam uradio. Ne znam šta mi je bilo. Nešto se u meni prelomilo - rekao je Drljača.

On se tereti da je ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a po vlastitom priznanju bio je pod dejstvom alkohola koji je mešao s tabletama. To je potvrdila i veštak psihijatar Sanja Vukadinović Stojanović navodeći da Drljača nema trajnu duševnu bolest, ali ima mentalni i poremećaj ličnosti.


Ubijeni Bruno Rold. Facebook

Na psihijatriji je liječen najmanje 12 puta od 2017. godine. Više puta je pokušavao samoubistvo i to rezanjem vena, vešanjem, a poslednjih put u septembru 2019. gutanjem tableta.


Stav odbrane


Advokat Aleksandar Jokić od suda je tražio da Drljači izrekne blažu kaznu od zaprijećene i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja. Ukazao da je Drljača ranije osuđivan i da je presudom savjetovano da bude hospitalizovan i izolovan od društva.

Međutim, to nije učinjeno uz obrazloženje da zbog uzrasta ne može biti zadržan u psihijatriji na Sokocu, dok druge ustanove u BiH nema. Zato je pušten na slobodu!?

- Sud je rekao da je on opasan i da treba hospitalizaciju, ali mu to nije pruženo jer država za to nema uslove. Molim vas da taj dio krivice, koje društvo ima za ovu situaciju, ne pripešete njemu. Trebate zaštiti nas, ali i njega. Molim vas da ga pošaljete na liječenje, jer smo to jednom propustili da uradimo i nije dobro prošlo - istakao je Jokić.


Tužilac Dalibor Vrećo u završnoj riječi je tražio da se Drljača kazni u skladu sa zakonom, takođe tražeći da mu se izrekne mjera obaveznog liječenja, te da mu se produži mjera pritvora.


Izostala pomoć institucija


Otac optuženog Ranko Drljača ispričao je da je njegov sin problematičan, te da je bio nasilan prema članovima porodice.

- Odjednom mu nešto dođe u glavu i zamalo da me jednom nije ubio. I mojoj majci je pravio probleme, zapalio sprat kuće, a sutradan se ne sjeća šta je radio. Da li zbog alkohola ili droge, ne znam? Tražio sam pomoć, molio sud i tužilaštvo da ga pošalju na liječenje ili u zatvor, ali se niko ”nije ni počešao”.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.