MOSTAR

Razbojnička banda konačno na optuženičkoj klupi

Fadil Pozder, Nermin Čolaković, Skender Ćerkić, Radislav Gavrić, Haris Zuko i Nermin Leto nagodili se s Tužilaštvom HNK

S privođenja u akciji „Orka“. Avaz

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

3.6.2020

U Kantonalnom sudu Mostar u srijedu, 24.juna , kako je to odlučeno  jučer na predraspravnom ročištu pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao Elis Sultanić počet će suđenje predmetu znanom kao „Orka“, kako je nazvan po akciji koju koju su sredinom septembra prošle godine izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).


Raznosili bankomate


Optužnicom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je potvrđena lani u decembru, obuhvaćeno je 12 osoba koje se terete za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

To su Rahman Begluk (32), koji je označen kao vođa grupe, a koji se nalazi  na odsluženju kazne za ranija krivična djela u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica Mugdim Omanović (35), koji je, također, u istom zatvoru, Alen Begluk (35), Jozo Markić (36), Enis Mandal (35), Radislav Gavrić (39)  Zoran Mikulić (47) i  Haris Zuko (29).

Oni su u periodu od 2014. do dana hapšenja, uz upotrebu vatrenog oružja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 20 razbojništava i teških krađa. Riječ je o tržnim centrima, bankomatima, benzinskim pumpama, kao i vozilima brze pošte na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.


Privođenje u Mostaru. Avaz

Optužnicom su, također,  obuhvaćeni i Nermin Leto, Skender Ćerkić, Fadil Pozder i Nermin Čolaković, ali za krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja.

U međuvremenu su Pozder, Čolaković, Ćerkić, Gavrić, Zuko i Leto sklopili s Tužilaštvom HNK sporazum o priznanju krivice.

Dok su se ostali iz ove grupe nagodili za uvjetne kazne, Gavrić i Zuko su prihvatili kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca, odnosno, godinu zbog pljačke bankomata „UniCredit banke“ u Hadžićima.

Svjedok Mithad Mušić (30) koji je dobio imunitet, svjedočit će na narednim ročištima, koja su zakazana za 1. i 8. juli.


Višemilionska šteta

Tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području F BiH te jednu u Istočnom Sarajevu pronađene su veće količine novca od ukupno više od milion maraka, koliko su priskrbili tokom razbojničkih i pljačkaških pohod, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.