BANJA LUKA

Radetu Drljači 15 godina za ubistvo Brune Rolda

Uz kaznu zatvora Drljači je izrečena i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja u zatvorenoj ustanovi

Privođenje Drljače i Krnetića. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

5.6.2020


Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Radeta Drljaču (25) na 15 godina zatvora zbog brutalnog ubistva i paljevine tijela Brune Rolda (54) u novembru prošle godine. Uz kaznu zatvora izrečena mu je i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja u zatvorenoj ustanovi.

Presuda je izrečena nakon što je Drljača priznao da je u napuštenoj kući u centru Banje Luke, nožem zaklao Rolda. Zatim je zapalio dušek i izazvao požar u kojem je kuća izgorjela, a tijelo ugljenisalo.


Ubijeni Bruno Rold. Facebook

Prema optužnici u zločinu su učestvovali Boris Zorić (34) i Slobodan Krnetić, kojima se sudi u odvojenom postupku. Navodi se da su Rolda brutalno pretukli, a potom su mu noge vezali maramom. Krnetić i Zorić su takođe nožem prijetili Roldu da će ga zaklati, da bi Drljača uzeo nož i ubio ga.

- Napravio sam rez na grlu i lagano povukao dole. Ni danas mi nije jasno zašto sam to učinio. Kajem se i to si nikada neću oprostiti - naveo je Drljača u priznanju.


Kuća u kojoj se desio zločin. Avaz

U presudi se navodi da je Drljača ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a bio je pod dejstvom alkohola koji je miješao s tabletama. Vještačenje je potvrdilo da ima mentalni i poremećaj ličnosti, uz razvijenu toksikomansku zavisnost i druge tegobe.


Više puta je liječen na psihijatriji i više puta pokušavao da se ubije. Da je opasan po sebe i okolinu navedeno je i u ranijoj presudi banjalučkog Osnovnog suda koji je naveo da Drljaču treba zadržati u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. No, budući da BiH nema odgovarajuću ustanovu za njegov uzrast Draljača je pušten na slobodu što je imalo katastrofalne posljedice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.