BANJA LUKA

Majku pokušao ubiti satarom, ona mu sve oprostila: Zlato moje, to je moj jedinac

U optužnici se navodi da je Emir zbog ličnih problema i teške porodične situacije počeo planirati majčino ubistvo

Tupom stranom satare je više puta udario majku u glavu. Ilustracija

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

11.6.2020

Čitanjem optužnice u Okružnom sudu u Banjoj Luci počelo je suđenje Emiru B. (45) za pokušaj ubistva njegove majke Razije I. (75), koju je satarom udario u glavu, da bi je potom davio kaišem i na kraju odustao od zločina.

Prema optužnici Emir B. je zločin počinio u stanju neuračunljivosti, jer ima rijetku bolest - teški duševni poremećaj sa sumanutom idejom milosrđa. Zbog toga je tužilaštvo zatražilo da mu se izrekne mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Zločin je počinjen 16. marta ove godine. U optužnici se navodi da je Emir zbog ličnih problema i teške porodične situacije počeo planirati majčino ubistvo. Kritične večeri je bio u alkoholiziranom stanju i poslije kraće svađe tupom stranom satare je više puta udario majku u glavu.

Zatim je uzeo kaiš i stezao joj ga oko vrata, sve dok joj usne nisu poplavile i počela da krklja, pa je odustao od zločina i pozvao policiju i Hitnu pomoć.


Okružnom sudu u Banjoj Luci : Napad se dogodio 16. marta. Arhiv

Razija I. jučer je saslušana kao svjedok tužilaštva. Po ulasku u sudnicu sinu se obraćala riječima "zlato moje", a kasnije je ustvrdila da mu ništa ne zamjeri i da joj ne bi bio problem da ponovo žive zajedno. Pokušala je i da dodirne sina, ali joj sudska policija to nije dozvolila.

- To je moj jedinac. Bio je dobro dijete. Nismo se svađali i bili smo u divnim odnosima. Zbog problema na poslu, ali i traumatičih iskustava iz rata, u sebi je gomilao strah i zbog toga počeo uzimati antidepresive - ispričala je Razija I.

Ona kaže da se kritičnog dana Emir osjećao na rakiju, te da mu je rekla da to neće tolerisati. Nije joj se suprostavio, zajedno su večerali, a kada je otišla u kupatilo došao je za njom sa satarom u rukama. Mislila je da je šala, sve dok je nije udario u glavu.

- Rekla sam "prestani, zovi hitnu, ide mi krv". Onda je uzeo kaiš i počeo me daviti i ja sam se onesvijestila - rekla je Razija.

"Mama, volim te puno"

Na pitanje tužioca Razija I. je potvrdila je da je u istrazi rekla da ju je sin htio ubiti iz milosrđa, jer je jednom prilikom kada se teško razboljela rekao: "Mama, žao mi je što nemam pištolj da ti skratim muke".

- To je moje zlato! Drago mi je što je ovo uradio meni, a ne daj božem nekom drugom - rekla je Razija, kojoj se sin na kraju svjedočenja rekao: "Mama, volim te puno".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.