ISTRAGA Uspješna operacija istražitelja FUP-a

U spektakularnoj akciji uhapšena dvojica prevaranata: Za 45.000 eura pokušali izvući muškarca iz zatvora

U akciji zaplijenjeni novac i oružje

N. Aj. / Avaz.ba

Spektakularna akcija

Foto: FUP


Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su, na području općine Ključ, lišili slobode dva lica iz Prijedora, inicijala M.I. (1958.) i D.T. (1986.). Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela „Prevara“ iz člana 294. st. 2., a u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedena lica lišena su slobode nakon primopredaje novca koji su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, imali namjeru pribaviti od strane oštećenog, dovodeći istog u zabludu obećavajući da će za novčani iznos od 45.000 eura omogućiti da njemu bliska osoba bude puštena iz kazneno popravnog zavoda u kojem se trenutno nalazi.

  • Uhapšene dvije osobe

    Uhapšene dvije osobe

    Foto: FUP


Na osnovu do sada prikupljenjih činjenica i dokaza osumnjičeni su prije par dana uspijeli na opisani način i u istu svrhu pribavili od oštećenog prvi dio novca u iznosu od 20.000 eura, dok im je jučer bila namjera preuzeti ostatak ugovorenog novca od 25.000 eura.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici FUP-a su postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sanskom mostu, izvršili pretres osoba i vozila. Tom prilikom pronađen je novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te drugi predmeti koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

  • Brza reakcija

    Brza reakcija

    Foto: FUP


Istog dana na području Prijedora uz podršku pripadnika MUP RS, te nadzorom Okružnog tužilaštva u Prijedoru i Naredbe Osnovnog suda u Prijedoru, izvršeni su pretresi stambenih objekata na tri lokacije koje koriste osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, kao i oružje, municija i drugi predmeti.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružili su pripadnici MUP Unsko-sanskog kantona, PU Ključ i PS Sanski most.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na