ISTRAGA

U spektakularnoj akciji uhapšena dvojica prevaranata: Za 45.000 eura pokušali izvući muškarca iz zatvora

U akciji zaplijenjeni novac i oružje

Spektakularna akcija. FUP

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

14.6.2020

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su, na području općine Ključ, lišili slobode dva lica iz Prijedora, inicijala M.I. (1958.) i D.T. (1986.). Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela „Prevara“ iz člana 294. st. 2., a u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedena lica lišena su slobode nakon primopredaje novca koji su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, imali namjeru pribaviti od strane oštećenog, dovodeći istog u zabludu obećavajući da će za novčani iznos od 45.000 eura omogućiti da njemu bliska osoba bude puštena iz kazneno popravnog zavoda u kojem se trenutno nalazi.

Uhapšene dvije osobe. FUP

Na osnovu do sada prikupljenjih činjenica i dokaza osumnjičeni su prije par dana uspijeli na opisani način i u istu svrhu pribavili od oštećenog prvi dio novca u iznosu od 20.000 eura, dok im je jučer bila namjera preuzeti ostatak ugovorenog novca od 25.000 eura.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici FUP-a su postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sanskom mostu, izvršili pretres osoba i vozila. Tom prilikom pronađen je novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te drugi predmeti koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Brza reakcija. FUP

Istog dana na području Prijedora uz podršku pripadnika MUP RS, te nadzorom Okružnog tužilaštva u Prijedoru i Naredbe Osnovnog suda u Prijedoru, izvršeni su pretresi stambenih objekata na tri lokacije koje koriste osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, kao i oružje, municija i drugi predmeti.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružili su pripadnici MUP Unsko-sanskog kantona, PU Ključ i PS Sanski most.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.