GORAŽDE

Pao seksualni predator: Pedofil preko Instagrama pokušao zakazati sastanak s dječakom

D. K. se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram, kreirao korisnički račun sa kojeg je od 16. aprila uspostavio "on-line" komunikaciju sa 11-godišnjim dječakom

Pripadnici FUP-a oduzeli i kompjuter. Arhiv

Avaz.ba

16.6.2020

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona, uhapsili su D. K. (25) koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije. 

Kako je saopćeno iz FUP-a, 25-godišnjka se sumnjiči da se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram, kreirao korisnički račun sa kojeg je od 16. aprila uspostavio "on-line" komunikaciju sa 11-godišnjim dječakom. Osumnjičeni se predstavljao kao 17-godišnja djevojka, iako je prethodno upoznat da razgovara sa jedanestogodišnjakom, te mu je poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja.


Intervenirali policajci. Arhiv

U nastavku razgovora zahtjevao je od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa. U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtjevao sastanak sa djetetom na području Sarajeva, sa ciljem seksualnog iskorištavanja istog.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Goraždu pretresen je stambeni objekt koji koristi osumnjičeni. Tom prilikom je oduzet računar, tablet i mobitel koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Goraždanin će biti kriminalistički obrađen u službenim prostorijama FUP-a te će u zakonskom roku biti predat uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.