MEĐUNARODNE POTJERNICE

USKOK-ova operacija na suzbijanju utaje poreza proširila se na Hercegovinu

Visoki dužnosnik SIPA-e potvrdio je za Hinu da su uhapšeni Matea Prskalo I Ivan Kolobarić

Ana Karamarko izlazi u pratnji istražitelja iz prostorija tvrtke Drimia. PATRIK MACEK/PIXSELL

Avaz.ba

16.6.2020

Pripadnici SIPA-e uhapsili su danas na području Mostara Ivana Kolobarića i Mateu Prskalo čije izručenje traži Hrvatska nakon što su izbjegli hapšenje u nedavnoj akciji Flajš, u kojoj je osumnjičeno 38 osoba za privredne malverzacije, a tokom koje je uhapšena i Ana Karamarko, supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske i bivšeg lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, piše Hina.

Iz SIPA-e su saopćili, ne objavljujući identitet, da su dvije osobe uhapšene na osnovu međunarodne crvene potjernice koju je raspisala Hrvatska.

Precizira se da su nadležna tijela Republike Hrvatske raspisala međunarodnu potjernicu putem Interpola Zagreb zbog hapšenja i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su bili dio kriminalnog udruženja koje se bavilo utajom poreza i carine te zloupotrebom u privrednom poslovanju.


Ana Karamarko izlazi u pratnji istražitelja iz prostorija tvrtke Drimia. Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što njihovo ispitivanje bude okončano, uhapšene osobe bit će predane Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o njihovom izručenju Republici Hrvatskoj, dodaje se u saopćenju. Visoki dužnosnik SIPA-e potvrdio je za Hinu da su uhapšeni Matea Prskalo, rođena 1994. u Splitu te Ivan Kolobarić, rođen 1977. u Mostaru.

Ivan Kolobarić je brat drugoosumnjičenog Olivera Kolobarića iz USKOK-ove operacije Flajš koji je zajedno s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem u posljednjih nekoliko godina od raznih firmi dobivao novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura. Svoje firme su zatim prodavali ili likvidirali. Oliver Kolobarić je imao devet firmi u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorna osoba bio brat Ivan Kolobarić.

Osumnjičeni obuhvaćeni istragom u akciji Flajš sumnjiče se da su sebi pribavili višemilionsku korist i time oštetili hrvatski državni budžet za nekoliko miliona kuna, a na čelu kriminalne grupe osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić, navodi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.