MEĐUNARODNA AKCIJA Na području Kantona Sarajevo

SIPA u akciji "Transfer" uhapsila dvoje osumnjičenih zbog prevare teške više miliona eura

Jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u svojstvu osumnjičenog

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

Službenici SIPA-e

Foto: Arhiv


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. „ Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona FBiH, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine “Pranje novca“.

  • SIPA provela operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“

    SIPA provela operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“

    Foto: Ilustracija


U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u svojstvu osumnjičenog. 

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Više o:

SIPA Akcija Transfer
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na