EKSTRADICIJA ZBOG RATNOG ZLOČINA

Amerika izručila BiH Adema Kostrjevca optuženog za silovanje trudne Srpkinje

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog

Sl. M. / Avaz.ba

18.6.2020

Sjedninjene Američke Države izručile su Adema Kostrjevca (59), optuženog za ratni zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, pravosuđu Bosne i Hercegovine. Pripadnici Granične i Sudske policije BiH uhapsili su Kostrjevca odmah po stizanju u BiH. 

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH. 

Posebni odjel za ratne zločine, tragao je za Kostrjevcem koji se tereti da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio ratni zločin protiv civila, odnosno silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve srpske nacionalnosti.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, ovaj zločin uzrokovao je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.


Privođenje Adema Kostrjevca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.  

Tužilaštvo BiH se zahvalili partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i inzenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.