PRIKUPLJALI BANKOVNE PODATKE

Kako je "pala" Romana: Poznato kolika robija čeka pjevačicu i njenog prijatelja

Romana i Filip, koji su u Australiji boravili kao turisti, imali su novčanih problema prije nego što su smislili plan kako da "napune svoje novčanike", izjavio je sudija Okružnog suda u Brizbejnu

Avaz.ba

25.6.2020

Romana Panić. Instagram

Vijest da je pjevačica Romana Panić (45) uhapšena u Australiji šokirala je javnost. Pjevačica je "pala" zbog krađe na bankomatima, zbog čega će provesti 12 mjeseci iza rešetaka.

Panić i njen prijatelj Filip Mrkajić (40), agent za prodaju nekretnina, sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu, prenosi autralijski portal "9News". Oni su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba. 

Kako je rekao Pol Smit (Paul Smith), sudija Okružnog suda u Brizbejnu, cijeli postupak je bio sofisticiran i omogućio im je da nezakonito snimaju ljude koji koriste bankomate, a zatim da kopiraju njihove podatke i bankovne kartice.

Romana Panić. Instagram

Romana i Filip, koji su u Australiji boravili kao turisti, imali su novčanih problema prije nego što su smislili plan kako da "napune svoje novčanike", izjavio je Smit.

Policija je, nakon što je tehničar pronašao nelegalne uređaje na bankomatu, pretresom stana u Spring Hilu, gdje su njih dvoje odsjeli, pronašla obilježene novčanice u vrijednosti od 23.500 australijskih dolara, uređaje za snimanje kartica, kartice za skladištenje podataka na kojima su pronađeni snimci kupaca na bankomatima, lične bankarske podatke klijenata i alatke za instaliranje dodatnih uređaja.

Policajci su otkrili da je Mrkajić prvo izviđao bankomat, da bi se dva dana kasnije vratio i maskiran hirurškom maskom postavio uređaje.

On je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, a Romana za 16. Osim što će morati da vrate novac, odslužit će i zatvorske kazne, Filip Mrkajić 14 mjeseci, a Romana 12.

Oni su na presude podnijeli žalbe, ali su one odbijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.