ZLOČIN U VITEZU

Porodica Haskić ogorčena presudom: Sifetov ubica proslavio slobodu uz roštilj i alkohol

Kazna od četiri godine Smailu Beši je sramotna, kaže Ifet Haskić, stariji brat nastradalog Sifeta, iza kojeg su ostali supruga i tri sina

Ifet Haskić s bratovim sinom Sifetom. Avaz

Piše: B. Cerić

30.6.2020

Porodica ubijenog Sifeta Haskića iz Viteza ogorčena je presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je ubica Smail Bešo, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđen na četiri godine zatvora, a potom u petak pušten na slobodu.  


Uboden nožem

Ubistvo se desilo u kafani “Ovo malo duše” u Vraniskoj kada je Bešo, nakon svađe, nožem u vrat usmrtio Haskića. Iza nastradalog su ostali dva sina i supruga te treći sin koji se rodio dvadeset dana nakon zločina.

Ifet Haskić, stariji brat svirepo ubijenog Sifeta, s nevjericom je, kao i ostali članovi porodice, primio vijest o visini kazne za Bešu.

- Pa je li moguće počiniti ovako podmuklo, svirepo i teško ubistvo i dobiti samo četiri godine zatvora. Zar toliko vrijedi život jednog mladog čovjeka, roditelja, iza kojeg su ostala supruga i tri sina. S pravom se pitam kakvu nam poruku šalje predsjednica Sudskog vijeća Lazarela Porić. Ta ista sutkinja nagradila je ubicu, a mog rahmetli brata za šumsku krađu pet metara drva za ogrjev osudila na kaznu zatvora od devet mjeseci. Nagradila je ubicu koji je mog bratića Sifeta, koji je dobio ime po svome rahmetli babi, ostavio bez hranioca porodice. Dijete je ostalo uskraćeno da svog oca zove imenom - kaže Ifet.


Na dženazi bilo više od hiljadu ljudi. Avaz

Da Sifet, kako kaže, nije bio kriminalac, već dobar čovjek, roditelj i komšija, dokazuje dženaza na kojoj je bilo prisutno više od hiljadu ljudi.

- Ubica i njegova familija, nakon njegovog puštanja na slobodu, uz roštilj i alkohol proslavili su njegov dolazak kući, a nama ostaje samo da posjećujemo bratov mezar i da uz Božiju pomoć izvedemo njegova tri sina na pravi put - ogorčen je Ifet Haskić.

Najavljuju mirne proteste

Porodica želi da vjeruje u pravdu, napominje Ifet, i nada se da će Tužilaštvo SBK na vrijeme uputiti žalbu Vrhovnom sudu, ukinuti presudu ili ubicu adekvatno kazniti. U dogovoru s ostalim članovima porodice i bližnje familije najavljuje i mirne proteste pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.