SLUČAJ UGOVORENOG BRAKA

Očevi i mladoženja oslobođeni krivice za prodaju i obljubu maloljetnice

Alija Aljić i Mehmed Bosak oslobođeni optužbe da su u kući Alije u Doboju dogovorili da njegova maloljetna kćerka za 2.300 KM stupi u bračnu zajednicu sa Ismetom

Alija Aljić , Mehmed i Ismet Bosak. Avaz

Piše: O. Ma./Avaz.ba

6.7.2020

Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je krivice Aliju Aljića (51), Mehmeda Bosaka (47) i njegovog sina Ismeta Bosaka (19) po optužnici za trgovinu djece, odnosno obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina.

Radi se o slučaju dogovorenog braka između dvoje romske porodice, odnosno Aljićeve 13-godišnje ćerke i optuženog Ismeta. Tužilaštvo RS očeve tereti za trgovinu djecom, a mladoženju za obljubu tada 13-godišnje djevojčice s kojom je imao seksualne odnose.

- Alija Aljić i Mehmed Bosak oslobađaju se krivice da su u kući Alije u Doboju dogovorili da njegova maloljetna ćerka za 2.300 KM stupi u bračnu zajednicu sa Ismetom. Takođe, Ismet se oslobađa krivice da je maloljetnicu odveo u Visoko i obljubio - rekao je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević.

Zbog zaštite žrtve suđenje je bilo zatvoreno za javnost, pa Dragosavljević u sudnici nije detaljno obrazlagao presudu.


Očevi i mladoženja ispred Suda. Avaz

Slučaj je otkriven na osnovu prijave koju su policiji uputili članovi Aljićeve porodice. Neki od njih su navodno bili nezadovoljni cijenom, pa su od Bosaka tražili da ih dariva zlatnim prstenom sa logom "Armani", te sa 500 kvadrata zemlje.

Inače, odbrana se tokom postupka pozivala na pozivala na sličan predmet iz Srbije, gdje je Apelacioni sud u Beogradu poništio osuđujuću presudu Višeg suda u Pančevu i optuženog takođe oslobodio krivice. U obrazloženju se navodilo da se radi o neotklonjivoj pravnoj zabludi, jer kod Roma vrijede drugačija pravila. Ta pravila, kako se navodilo, temeljena su na tradiciji i običajnom pravu gdje se radnje, koje su optuženom stavljene na teret, dozvoljene.

Republički tužilac Dragica Glušac nije željela da komentariše presudu, ali je najavila da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS.


Pregrubo posmatranje običaja

Aleksandar Jokić, branilac Alija Aljića, detalje nije želeo da iznosi dok presuda ne bude pravosnažna.

- Odbrana je od početka tvrdila da se radi o pregrubom i preooštrom posmatranju običaja jedne etničke zajednice, koji nisu drastično drugačiji od običaja većinskog stanovništva - rekao je Jokić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.