TUŽILAŠTVO RS

Optuženi banjalučki inspektori: Primili mito od 20.000 KM

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv policijskih službenika PU Banja Luka Nenada Grujića i Jelene Florjan

Privođenje Jelene Florjan. Avaz

Piše: O. Ma. /Avaz.ba

8.7.2020

Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv policijskih službenika PU Banja Luka Nenada Grujića i Jelene Florjan zbog primanja mita u iznosu od 20.000 KM.

Kako se navodi optuženi su u februaru ove godine od direktora Srednjoškolskog doma Branislava Vidića zahtijevali novčani iznos od 30.000 maraka.

- Grujić je 18. feburara primio 20.000 KM da u okviru svojih službenih ovlašćenja izvrše službenu radnju koju ne bi smijeli izvršiti, a nakon što su duže vrijeme preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi protiv direktora Doma. Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove - saopštilo je Tužilaštvo RS.


Privođenje Nenada Grujića. Avaz

Pojašnjava se da inspektori tokom postupanja u predmetu protiv Vidića akcenat svojih radnji nisu stavili na potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa navodima krivične prijave eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu.


Zaplijenjen novac. Avaz

- Optužnica je upućena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci. Predloženo je i da se osumnjičenima izrekne mjera bezbjednosti u vidu zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, imajući u vidu način izvršenja i posljedicu djela iz kojih proizilazi opasnost da bi obavljanjem javne dužnosti ponovo mogli učiniti krivično djelo - saopštilo je Tužilaštvo RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.