NA LICU MJESTA

Policija na nogama: Velika potraga za bjeguncima iz zatvora u Ustikolini

Alžirac Jusuf O. i Denis Dž. preskočili ogradu koja je još u izgradnji

S jednog policijskog punkta. A. Bajramović

Piše: A. Ka. - Al. B. / Avaz.ba

12.7.2020

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona Goražde pokušavaju locirati dvojicu odbjeglih zatvorenika iz ustikoljanskog odjeljenja poluotvorenog tipa KPZ-a Sarajevo.

Poziv za pomoć

Poziv za pomoć i oprez uputili su i drugim policijskim agencijama. Oni su u petak oko 19.55 sati iskoristili trenutak kada su stražari, nakon pada, pritekli u pomoć jednom od zatvorenika, te preskočili ogradu koja je još u izgradnji. Kako saznajemo, radi se o Denisu Dž., koji je izdržavao kaznu zbog tuče i nasilničkog ponašanja, te Jusufu O., migrantu porijeklom iz Alžira, koji je osuđen zbog krađe.

Prema riječima šefa Sektora kriminalističke policije i vršioca dužnosti komesara policije BPK Saladina Pleha, odmah po prijavi bijega, obaviještene su sve policijske agencije u susjedstvu – PU Foča, Novo Goražde, Rogatica, kao i MUP KS.

Policajci kontroliraju vozila. A. Bajramović

- Pripadnici MUP-a BPK pregledali su teren od Ustikoline prema Fočanskoj Jabuci, koristili smo Sektor kriminalističke policije, Jedinicu za podršku i dron prilikom tih aktivnosti.

Pojačane patrole

Imamo neke informacije koje za sada ne možemo podijeliti s medijima, a ostvarili smo saradnju s kolegama u Sarajevu pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će to ići – kazao nam je Pleh.

Za sada nije poznato je li bijeg bio dogovoren i jesu li bjegunci imali pomagača, koji ih je, eventualno, čekao u automobilu. Pretpostavlja se da su iz Ustikoline krenuli ka Fočanskoj Jabuci, te dalje prema Sarajevu, ali su pojačane i patrole, kao i kontrola saobraćaja na ulazima u Ustikolinu i Goražde

Snimljen bijeg

Kako saznajemo, kompletan bijeg snimljen je kamerama videonadzora. Uprava zatvora i policajci pregledali su snimke.

Također, policajci su uzimali izjave i od svjedoka – osuđenika i stražara, što je standardna procedura u ovakvom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.