PRESUDA U BANJOJ LUCI

Američkom državljaninu četiri godine zatvora

Osim zatvorske kazne izrečena mu je i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, dok za tim postoji potreba

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

13.7.2020

Vladimir Opaček. Arhiv

Vladimir Opaček (28) osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na četiri godinale zatvora zbog pokušaja ubistva Srđana Jovića, kojeg je izbo nožem u naselju Starčevica. 

Osim zatvorske kazne izrečena mu je i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, dok za tim postoji potreba. To vrijeme će mu biti uračunato u izrečenu kaznu.

U presudi se navodi da je Opaček izbo Jovića u stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed poremaćaja ličnosti i poremećaja izazvanog upotrebom opijata.

Sve odigralo 3. januara 2019. godine u hodniku zgrade u ulici Rajka Bosnića u Banjaluci. Opaček je, sakriven iza zida, čekao Jovićev dolazak.

- Kada je poslije pola sata Jović izašao iz stana i krenuo prema izlazu iz zgrade Opaček je, bez bilo kakvog povoda i razloga, nasrnuo na njega i nožem ga ubo u grudi. Nanio mu je tešku i po život opasnu ubodnu ranu lijeve polovine grudnog koša sa povredom gornjeg režnja pluća - navodilo se u optužnici.

Vladimir Opaček ima državljanstvo BiH i SAD, gdje je takođe osuđivan. Prema podacima američkih medija on je u saveznoj državi Mejn 28. juna 2013. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke. Kazna mu je skraćena na pet godina, dok je preostali dio trebala biti uslovna slobode. Iz zatvora je pušten u oktobru 2017. godine.

U završnim riječima Vladimir Opaček je tvrdio da se ne sjeća napada, jer je bio pod dejstvom alkohola i tableta.

- Desetak dana prije događaja za koji sam optužen, poginula mi je djevojka i od tada sam bio u teškom stanju. Ničega se ne sjećam. Pio sam alkohol i tablete, a u to vrijeme sam pokušao i samoubistvo - rekao je Opaček.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.