DETALJI UBISTVA BANKARA

Ubice Ibrahima Dedića bježale su BMW-om ukradenim od generala HV-a

Policija je u martu uhapsila i za Dedićevo ubistvo osumnjičila sada umirovljenog natporučnika specijalnih jedinica HV-a Tomislava Viktora Basu

Ubijeni Ibrahim Dedić. Jutarnji list

Avaz.ba / Jutarnji list

15.7.2020

Optužnica za 21 godinu staro misteriozno ubistvo bankara Ibrahima Dedića jučer nije potvrđena na Optužnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda. 

Odbrana je, naime, tražila da se iz spisa izdvoji krunski dokaz optužbe - DNK vještačenje krvi pronađene na mjestu ubistva te u BMW-u kojim su se ubice dovezle i odvezle sa mjesta zločina.

Ubijeni Ibrahim Dedić

Nakon kriminalističke istrage duge više od dvije decenije, policija je u martu ove godine uhapsila i za Dedićevo ubistvo osumnjičila sada umirovljenog natporučnika specijalnih jedinica HV-a Tomislava Viktora Basu. Ključni dokaz optužbe protiv Base, koji uz hrvatsko ima i nizozemsko i švicarsko državljanstvo, bila je krv pronađena na mjestu zločina te u prethodno ukradenom BMW-u, na koji su počinioci stavili lažne strane registracije, a nakon što su se njime udaljili s mjesta događaja, u njega su nasuli benzin kako bi ga zapalili.

Automobil, ipak, nije bio zapaljen te su ga ubrzo detaljno pregledali policijski forenzičari i u njemu našli tragove krvi. Kapljice krvi jednog od napadača pronađene su i na mjestu Dedićevog ubistva - u haustoru njegove stambene zgrade.

Vještačenjem je utvrđeno da se radi o krvi iste osobe, a nakon što je policija u martu ove godine uhapsila Basu, izvađena mu je krv te je vještačenjem utvrđeno da je krv pronađena na mjestu ubistva te u BMW-u - njegova.

Prema optužnici, Basa je počinio ubistvo u saradnji s još najmanje jednim nepoznatim počiniocem. Od trenutka kada mu je rečeno da je uhapšen, Basa se brani šutnjom te mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a istražni zatvor mu je nedavno ponovno produžen uprkos više od milion kuna jamčevine koju je ponudio da se brani sa slobode.


Ubijeni bankar. Jutarnji list

Hipoteza tužilaštva je da Basina krv na mjestu zločina i u BMW-u potječe od samoranjavanja dvojice ubica, odnosno da je jedan od njih slučajno ranio drugog dok su pucali na Dedića ili je, pak, jednoga od njih ranio odbijeni metak. Dedić je izrešetan s najmanje dvadeset metaka iz dva različita pištolja - automatskoga škorpiona od 7,65 milimetara i 9-milimetarskog HS-a, s tim da iz rezultata uviđaja proizlazi da mu je već teško ranjenome na tlu jedan od ubica prišao te mu iz neposredne blizine u potiljak ispalio tri hica iz HS-a.

Kontravezni bankar

Kontroverzni bankar, o kojem se u devedesetima puno pisalo, u svojim istupima u medijima javno je govorio da je naručeno njegovo ubistvo te je već bio preživio pokušaj atentata od nepoznatih napadača. Tvrdio je, također, da ga policija ne želi zaštititi od ubica. 

Kako piše „Jutarnji list“, državno tužilaštvo, osim na osnovu traga krvi, tereti Basu i na osnovu iskaza nekoliko svjedoka, od kojih je ključan onaj jednog očevica, koji tvrdi da je vidio nepoznatog muškarca koji je izgledao ranjen da puca u već ranjenog Dedića na tlu. Iako taj svjedok nije vidio lice ubice, njegov je iskaz važan, jer povezuje nepoznatog ranjenog muškarca s ubistvom, dok bi dalje, prema nalazu krvi, taj ranjeni napadač bio Basa.

Također, taj svjedok je zapisao tablice tamnoplavog BMW-a kojim su se ubice odvezle, a automobil je nekih pola sata kasnije pronađen u Biankinijevoj ulici pored MORH-a. Inače, zanimljiva je i historija tog automobila. Riječ je bila o službenom BMW-u MORH-a koji je, međutim, godinu dana ranije ukraden, i to ni više ni manje nego jednom od danas čelnih ljudi HV-a, zapovjedniku Zapovjednog operativnog središta, brigadnom generalu Kreši Tuškanu. Nepoznati lopovi Tuškanu su, osim vozila, ukrali i službeni pištolj HS koji je držao u autu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.