SUĐENJE U BRČKOM

Enver Zejćirović zatražio najstrožiju kaznu za ubice njegovog sina

Na početku suđenja za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića pregledan mostruozni snimak mučenja kojeg su snimili počinioci

Ubijeni Edin Zejćirović. Facebook

Piše: B. Cerić/ Avaz.ba

15.7.2020

Čitanjem optužnice danas je u Općinskom sudu Brčko Distrikta BiH počelo suđenje Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, potvrdio je za "Avaz" advokat Mirza Fazlić koji zastupa porodicu Zejćirović.

Optuženi se terete da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18:30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, oteli Edina Zejćirovića, a potom ga mučili i tukli do smrti. Optuženi su mobitelom snimili mladićevo zlostavljenje.

- Nakon čitanja optužnice pristupilo se izvođenju dokaza tužilaštva i saslušanjem oštećenog Envera Zejćirovića, oca štećenog Edina i brata Kenana Zejćirovića , nakon čega je emitiran videosnimak kojeg su snimali izvršioci krivičnog djela djela, kazao nam je Fazlić.

Kako svjedoci nisu smjeli prisustvovati daljem toku suđenja, to su otac Enver i brat Kenan napustili sudnicu prije emitiranja snimka. S njima je napustila sudnicu i Edinova majka jer je jedan od branilaca, predložio da se i ona sasluša u postupku.


Otac Enver nad mezarom sina Edina. Avaz

- Pregledan je snimak na šta je odbrana imala određenih prigovora zakonitosti pribavljanja tog snimka. Tužilaštvio je došlo do snimka na način da ga je pribavilo od portala Slobodna Bosna koji je prvi objavio snimak na društvenim mrežama, navodi advokat Fazlić.

Odmah poslije glavnog pretresa bilo je i ročište za produženje pritvora za četvoricu optuženih i Sud će donijeti odluku u zakonom propisanom roku. Advokat Fazlić kaže da je za očekivati da će optuženima pritvor biti produžen za još tri mjeseca, ali da je odluka o tome na Sudu.

- Odredbe ZKP-a propisuju da se oštećeni izjasne o imovinskom zahtjevu i o tome da li se pridružuju krivičnom gonjenju. Otac Enver Zejćirović je svakako tražio najstrožiju kaznu za četvoricu njih, a u pogledu naknade nematerijalne štete koja bi mu pripadala to je stavio na odluku Sudu, a što će se odlučiti u nekom drigom postupku, napominje Fazlić.


Razmatrano produženje pritvora Edinovim ubicama. Avaz

Otac i brat ubijenog Edina također su saslušavani na sve okolnosti od trenutka odlaska Edina Zejćirovića pa do trenutka pronalaska njegovog tijela.

- Poznato vam je da je malte ne porodica sama pokušavala doći do sina i brata jer je policija u prvih mah smatrala da će se Edin pojaviti. Oni su saslušani na te okolnosti kako su došli do saznanja gdje bi se mogao nalaziti, te koliko je prošlo vremena od nestanka, kad su ga zadnji put vijeli, pojašnjava advokat Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.