AVAZ SAZNAJE

Izdat nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Sašom Golubom

Kantonalni sud Sarajevo 8. jula izdao novi nalog MUP-u KS

Saša Golub: Sumnja se da je pobjegao van BiH. MUP KS

Piše: B. Cerić/ Avaz.ba

16.7.2020

Šest dana od raspisivanja centralne potrage Kantonalni sud u Sarajevu izdao je novi nalog policiji kojim se traži raspisivanje međunarodne potjernice za Sašom Golubom (43), koji se sumnjiči da je 29. juna u sarajevskom naselju Grbavica likvidirao Nedžiba Spahića zvanog Džiba


Potvrđena sumnja

- Kantonalni sud Sarajevo je 8. jula 2020. godine izdao nalog Odjelu kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za raspisivanje međunarodne potjernice za licem Saša Golub - saopćeno je za ”Avaz” iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog suda Sarajevo.

Sud u ovom slučaju nije bio obavezan čekati prijedlog Tužilaštva, već je nakon nekoliko dana procijenio da su se stekli uvjeti za raspisivanje i međunarodne potjernice.

Time je potvrđena sumnja da je Saša Golub, najvjerovatnije, pobjegao van granica BiH, a uglavnom se špekulira da se krije u Srbiji.

Za Golubom je 2. jula zvanično raspisana centralna potjernica kojom je zatraženo određivanje pritvora osumnjičenom.

Nedžib Spahić Džiba. Facebook

Ubistvo Nedžiba Spahića dogodilo se 29. juna ove godine, u bašti restorana ”Paper Moon” na Grbavici. Tada je maskirani ubica prišao stolu za kojim je s još jednom osobom sjedio Spahić i u njega ispalio četiri hica, nakon čega je pobjegao.


Status svjedoka

Spahić je nedugo nakon ranjavanja podlegao na operacionom stolu u Općoj bolnici ”Prim. dr. Abdulah Naka”, a istu večer pronađeno je vozilo koje je koristio osumnjičeni.  

Policija je uhapsila Seju Hrenovicu, stavljajući mu na teret krivično djelo pomaganje. Hrenovica je, međutim, nakon ispitivanja, pušten na slobodu te je, umjesto osumnjičenog, dobio status svjedoka.


Istražitelji na uviđaju. Avaz

On je sve priznao u policiji te opisao svoju ulogu u cijelom slučaju rekavši da je Golub zloupotrijebio njihovo poznanstvo i iskoristio ga da sazna sjedi li Spahić u spomenutom restoranu.

Tužilaštvo KS vodi istragu i radi na nizu vještačenja, ali i pronalasku osoba koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju ubistva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.