PRIZNALI KRIVICU

Kako je "banda-žvaka" opuhala police trafika

Izudin Hrnjić pristao na godinu i 10 mjeseci, a Faruk Omeragić na godinu zatvora

Krali žvake sa polica trafika. Ilustracija

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

21.7.2020

Izudin Hrnjić zvani Izo (43) i Faruk Omeragić (39), koji su terorizirali radnice trafika, sklopili su sporazume s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, potvrdio je za „Avaz“ Omar Mehmedbašić, branilac Hrnjića.

Kape i šalovi

Prema njegovim riječima, Hrnjić je pristao na godinu i 10 mjeseci, a Omeragić na godinu zatvora. Sporazumi koji su jučer potpisani proslijeđeni su Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Hrnjiću, višestruko osuđivanoj osobi, i njegovom kompanjonu Omeragiću, specijalnost je bila krađa – žvaka! Zbog svega su na ulici i među kradljivcima dobili naziv „banda-žvaka“. Tako su u periodu od januara do konca februara zajedno opuhali pet trafika.

Modus operandi im je bio identičan u svim slučajevima, a vlasnike su ojadili za gotovo 1.400 KM. Hrnjić bi prvi prišao te s pulta trafike u plastičnu kesu stavljao žvakaće. Potom bi prišao Omeragić, koji mu je pomagao da što više ukradu robe.

Na meti su im bile trafike u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Nesretne radnice bi, naravno, vidjele šta im se dešava ispred nosa pa su reagirale. Tako je prilikom krađe u Novom Sarajevu radnica povikala nemojte, molim vas! Hrnjić joj se smireno obratio riječima nema potrebe da reagiraš.

Dovitljivi kradljivci

U jednom slučaju, također u Novom Sarajevu, radnica je probala zaštititi robu tako što je žvake krenula ubacivati u unutrašnjost trafike. Tada joj je Hrnjić rekao ne smetaj. Interesantno je da se u nekim slučajevima nisu ni trudili da sakriju identitet, dok su u nekim stavljali kape i šalove preko lica.

Mehmedbašić: Brani Hrnjića. Arhiv

Oni malo bolje upućeni u krivični zakon kažu da su Hrnjić i Omeragić bili dovitljivi kradljivci i da su tačno i ciljano znali šta rade.

- Nisu provaljivali, nisu otimali, nisu nekom nanijeli povredu. Dakle, riječ je o običnim krađama, za što se može izreći kazna do tri godine zatvora – kaže naš izvor.

Hrnjić je i sam išao u pohode. Tako je počinio krađu u jednoj trafici, te pokušaj krađe u prodavnici, gdje ga je spriječio vlasnik. Hrnjić je ušetao u prodavnicu te s pulta počeo jesti mandarine. Kada ga je upozorio vlasnik, poručio mu je da može raditi šta hoće i da mu da pare. Tada je zgrabio teglu u namjeri da udari vlasnika, ali ga je on uspio odgurnuti, nakon čega je pobjegao praznih ruku.

Napao i Gašija

Izudin Hrnjić prije desetak godina sumnjičio se da je tokom izdržavanja kazne u Kazneno-popravnom zatvoru Zenica napao Muhameda Alija Gašija. U napadu je učestvovala još jedna osoba. Hrnjić iza sebe ima više od 10 izrečenih presuda. I Hrnjić i Faruk Omeragić trenutno se nalaze u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.