BLAGA PRESUDA

Polomili mu kosti i isjekli ga po leđima, a dobili novčanu kaznu

Kazne su im umanjene zato što su mladi i ne bi da ih šalju u zatvor da ih to ne bi pokvarilo. To je nečuveno, kaže pretučeni Duško Brkić

Pretučeni Duško Brkić. Arhiv

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

23.7.2020

Osnovni sud u Banjoj Luci osudio je na novčane kazne od ukupno 12.000 KM Anđela Miletića (23), Davida Krnetu (23) i Miloša Ćuluma (23) iz Banje Luke za brutalno premlaćivanje Duška Brkića (56) zvanog Gera, kome su polomili kosti i isjekli ga po leđima.

Teške povrede

Svi su proglašeni krivim za nanošenje teških povreda. Pojedinačno gledano, Miletić je osuđen na kaznu od 6.000 KM, Krneta 4.000 KM i Ćulum 2.000 KM. Zločin se dogodio 28. septembra 2017. godine u Brkićevom kafiću “Intermeco” u naselju Lauš. 

Brkić je ogorčen zbog ovakve presude i navodi da je sud osudio njega, a ne optužene. Smatra da su izrečene kazne mizerne te da predstavljaju nepoštivanje zakona.

- Sudija ih nije kaznio, već stimulisao. U obrazloženju presude je naveo da su im kazne umanjene zato što su mladi i ne bi da ih šalje u zatvor da ih to ne bi pokvarilo!? To je nečuveno! Brutalno su me tukli i isjekli po leđima. Ubili bi me da nisu naišle moja supruga i kćerka - kaže ogorčeni Brkić.

Vidljive povrede. Arhiv

Tvrdi da su ga optuženi tokom postupka vrijeđali te da su bili nekorektni i pita se zašto nije odgovarao čovjek koji se poslije napada sakrio u vikendici. Inače, istragom je bilo obuhvaćeno pet osoba, koje su učestvovale u tuči.

Njegov advokat Marko Mikeš kaže da je Tužilaštvu uputio dopis kako bi, kao oštećena strana, uložili žalbu na presudu.

- Za to djelo zakonom je zaprijećena kazna od godinu do pet godina zatvora. Ovako ublažavanje kazni neće ostvariti svrhu kažnjavanja - smatra Mikeš.

Razbijena flaša

Prema optužnici, svemu je prethodila svađa i Miletić je prvi Brkića udario flašom u glavu. Od udarca je pao pa su ga Krneta i Ćulum “cipelarili” po glavi i tijelu dok je ležao. Razbijenom flašom Krneta je žrtvu isjekao po leđima.  

Nanijeli su mu teške povrede i to prijelome kostiju, potres mozga i više reznih rana po leđima.

Kontradiktorne izjave

Tokom postupka optužena trojka je tvrdila da su oni bili prvi napadnuti od čovjeka koji je bio u Brkićevom društvu. Isticali su da je Brkić potom prišao njihovom stolu i rekao: “Popijte piće i prtina!”. Kasnije je, kako kažu, Brkić trčao za njima s nožem u ruci i udarao ih te da je zbog toga došlo do tuče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.