APELACIONO VIJEĆE SUDA BiH

Ibro Merkez oslobođen optužbe za ratne zločine u Goraždu

Bio je optužen da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine

Piše: Avaz.ba

Ibro Merkez oslobođen

Foto: Sud BiH


Ibru Merkeza danas je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno oslobodilo za ratne zločine u Goraždu. On je u prvostepenom postupku osuđen na dvije godine zatvora.

Bio je optužen da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine. U prvostepenom postupku bio je osuđen na dvije godine, ali je nakon žalbe ta presuda poništena i u postupku pred Apelacionim vijećem je oslobođen.

Merkez je prvostepenom presudom oslobođen dijela optužbe, dok su Predrag Bogunić i Ešef Hurić potpuno oslobođeni. Dok je Merkez bio načelnik SJB u Goraždu od maja do kraja augusta 1992. godine, nakon toga do februara 1993. tu dužnost obavljao je Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.

NA VRH

Komentari