PRESUDA U PRIJEDORU

Hirurg ide u zatvor zbog vađenja zdravog jajnika pacijentkinji

Marinku Lovri kazna smanjena za četiri mjeseca zatvora

O. Ma. / Avaz.ba

Marinko Lovre: I ranije osuđivan

Foto: Arhiv


Okružni sud u Prijedoru pravosnažno je osudio hirurga Marinka Lovru (56) na godinu zatvora zbog slučaja koji je zgrozio javnost kada je prilikom operacije slijepog crijeva pacijentkinji S. S. odstranio zdrav jajnik.

U odnosu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prijedoru, Lovri je kazna smanjena za četiri mjeseca zatvora. Također, Okružni sud je ukinuo dio presude kojom je Lovri izrečena zabrana obavljanja poslova ljekara u trajanju od pet godina. To znači da će, nakon odsluženja zatvorske kazne, nesmetano moći nastaviti raditi kao hirurg.

  • Marinko Lovre

    Marinko Lovre

    Foto: Arhiv


Pravosnažnom presudom Lovre je proglašen krivim za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Sporna operacija izvršena je 26. jula 2014. godine u Opštoj bolnici u Prijedoru, u kojoj je Lovre bio zaposlen kao specijalista opće hirurgije. Pacijentkinja S. S. u bolnicu je primljena radi operacije zbog upale slijepog crijeva.

U presudi se navodi da je neposredno prije operacije Lovre uputio S. S. na dijagnostički ginekološki pregled, tokom koga je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na