EKSPLOZIJA

Sirija: Šest mrtvih u eksploziji automobila bombe

Turska želi uspostavi “bezbjednosnu zonu” na sjeveru Sirije

Eksplozija zapadno od grada Ras al-Aina. AFP

Avaz.ba

30.7.2020

Šest osoba, uglavnom boraca, poginulo je danas u napadu automobila bombe na sjeveroistoku Sirije, saopštila je nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U eksploziji koja se dogodila u selu Tal Halaf, zapadno od grada Ras al-Aina, također je povrijeđeno 15 ljudi, navela je Opservatorija.

Ras al-Ain i okolina su pod kontrolom sirijskih saveznika Turske nakon ofanzive koju je Ankara pokrenula na sjeveroistoku Sirije u oktobru 2019. godine.

Tom ofanzivom Ankara je uspjela preuzeti kontrolu nad pojasom teritorije duge 120 kilometara i široke tridesetak kilometara na svojoj granici sa Sirijom. Pojas se proteže od grada Tal Abjad do Ras al-Aina.

Motocikl s eksplozivom je u utorak ubio dva civila i jednog borca u Ras al-Ainu. Dva dana prije toga u drugom napadu na pijacu istog grada ubijeno je osam ljudi, među kojima šest civila, navela je ta sirijska nevladina organizacija.

Sirijski kurdski borci odigrali su odlučujuću ulogu u koaliciji predvođenoj SAD-om u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji. Ankara međutim smatra da su oni teroristička grupa, produženje kurdske separatističke partije PKK koja vodi pobunu na jugoistoku Turske od 1984. godine.

Turska želi uspostavi “bezbjednosnu zonu” na sjeveru Sirije i da tu smjesti dio od oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koji se sada nalaze na njenoj teritoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.