LIKVIDACIJA NA KRFU

Privedene tri osobe zbog ubistva: Lažni Česi i Hrvati likvidirali Kožara i Hadžića

Ubistvo istaknutih članova škaljarskog klana dogodilo se 23. jula na grčkom ostrvu Krf

Atentatori imali lažne pasoše. Screenshot

Avaz.ba / Blic.rs

31.7.2020

Grčka policija privela je tri osobe za koje se vjeruje da su povezane sa ubistvom Alana Kožara i Damira Hadžića iz crnogorskog Bara. Privedene osobe kod sebe su imale lažne hrvatske i češke pasoše, prenosi „Blic“.

Ubistvo istaknutih članova takozvanog škaljarskog klana dogodilo se 23. jula na grčkom ostrvu Krf. Tijela izrešetanih muškaraca, koji su dugo bili u bjekstvu, pronašao je maser koji je došao na zakazani termin ispred luksuzne vile u kojoj su Kožar i Hadžić boravili. Istraga je pokazala da su oni likvidirani sa više od 29 hitaca. 

Kožar je u trenutku likvidacije kod sebe imao lažna dokumenta i putovao je sa pasošem Slovenije, pod imenom Robert Bitenc. Hadžić je također imao lažni pasoš na ime Martin Pospišek.  Napadači, kojih je najmanje bilo dvojica, u njih su, iz automatskog oružja, ispalili po više od deset hitaca u grudi i u glavu. Prema pisanju lokalnih medija, nakon toga su ih polili benzinom, ali nisu stigli da ih zapale.

Sve to jasno pokazuje da je u pitanju djelo profesionalaca. Prema saznanjima grčkih medija, to je novi udarac "crnogorske mafije", nakon ranijih ubistava Stevana Stamatovića i Igora Dedovića.

Dosadašnje informacije, kako objavljaju tamošnji mediji, govore o mogućem plaćenom ubistvu, s tim da su žrtve povezane sa slučajevima droge i ubistava.

Kožar: Ubistvo u Grčkoj. Vijesti.me

Prema pisanju srbijanskih medija, Hadžić je važio za osobu iz škaljarskog klana zaduženu za organizaciju ubistava. Hadžić je bio na Interpolovoj potjernici zbog ubistva visokopozicioniranog pripadnika rivalskog kavačkog klana Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018.

U aprilu 2010. godine Hadžić je uhapšen u italijanskom Milanu, prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila za prijevoz novca. Početkom 2012. godine ranjen je iz vatrenog oružja u kladionici u Užicu. Posljednjih godina odigrao je važnu ulogu u škaljarsko-kavačkom sukobu.

Za Baraninom Alanom Kožarom bila je raspisana međunarodna potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za ubistvo Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Kožar je ranije osuđivan na kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci zbog podmetanja tri eksplozivne naprave na gradilište hotela Splendid u Bečićima, kao i za pokušaj iznude biznismena Žarka Radulovića. Optuživan je i za učešće u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. 

Policija je tragala za Kožarom kako bi bio saslušan u okviru istrage o ubistvu Jovana Klisića i ranjavanju Velizara Gardaševića u Baru. Kožar je bio i desna ruka vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.