SRBIJA

Kako je Dobrosav Gavrić izbjegavao zatvor

Trenutno se nalazi u zatvoru Helderstorm u blizini Kejptauna

Avaz.ba

2.8.2020

Godinu dana i tri meseca Nišlija Dušan Kuzmanović (36) proveo je u bjekstvu nakon čega je uhapšen u Španiji po potjernici Srbije pošto je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva i ranjavanja u rodnom Nišu.  

Nišlija je uspio da iz Srbije stigne do Španije i tamo živi tako što je strukao jagodice na prstima kako mu policija ne bi prepoznala otisak prsta. Ipak, Kuzmanović nije jedini Srbin o kom je svijet saznao zbog njegovog lukavog bjekstva od zakona, a o nekim njegovim prethodnicima i dalje se priča.

Svakako jedan od najproslavljenijih srpskih begunaca o kom je planeta brujala jeste Dobrosav Gavrić koji je osuđen na 35 godina zatvora jer je 2000. godine u hotelu "Interkontinental" ubio Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića.

Gavrić je sa radara srbijanskih bezbjednosnih službi nestao je prije 14 godina, a utočište je pronašao u Južnoj Africi do koje je, prema nekim podacima, sa lažnim dokumentima na ime Saša Kovačević ilegalno došao preko Italije i Ekvadora i četiri godine živeo u Johanesburgu, tako da obaveštajne službe uopšte nisu imale podatke o njegovom prisustvu u zemlji.


Godinama izmicao pravosuđu. Agencije

Neki podaci govore da je identitet koji je Gavrić ukrao pripadao drugom Srbinu koji je također jedno vrijeme živeo u Johanesburgu i koji je, kao i Gavrić, šepao. Toliko se prilagodio tamošnjoj svakodnevnici da je zahvaljujući lažnom identitetu uspio da dobije zvanične papire JAR, dozvolu za rad i vožnju, pa čak i nošenje oružja.

Otvorio je restoran, navodno se dobro povezao sa lokalnim kriminalcima i sve do 2011. godine svoj pravi identitet sačuvao je u potpunoj tajnosti.

Kako su mediji ranije preneli, trenutno se nalazi u zatvoru Helderstorm u blizini Kejptauna. Ovaj zatvor je jedan od bolje opremljenih, a čine ga kućice, posebni pansioni, ima sportske terene i mnogobrojne mogućnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.