NAKON SMRTI DJEVOJČICE

Zatvoren ringišpil u Rogatici, tužilaštvo naložilo vještačenja

Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo započelo je predistražne radnje kako bi provjerilo postoji li osnov za pokretanje istrage o nesreći na ringišpilu

Ringišpil okružen policijskim trakama. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović/Avaz.ba

3.8.2020

Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo započelo je predistražne radnje kako bi provjerilo postoji li osnov za pokretanje istrage o nesreći na ringišpilu u Rogatici. Od povreda zadobijenih nakon pada iz „korpe“ na ringišpilu, u ponedjeljak navečer je na putu do bolnice podlegla 15-godišnja djevojčica iz Rogatice.

- Ono što možemo reći u ovom momentu je da su naložena vještačenja, odnosno obdukcija i mehanička vještačenja, radi provjere ispravnosti uređaja. Nakon ovih provjera ćemo imati više detalja, a tužilac će se izjasniti o eventualnom otvaranju istrage – kazao nam je Neven Kramer, sekretar i portparol Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Ringišpil je nakon nesreće zatvoren, pust i okružen policijskim trakama, te policajcima i inspektorima PS Rogatica. Rogatičani u šoku nakon tragedije dolaze da vide gdje se desila tragedija i poluglasno prepričavaju ono što su čuli. Nakon prvih informacija o smrti djevojčice na društvenim mrežama pozivalo se i na proteste, zatvaranje ringišpila, ali bijes je nadjačala tuga, kao i spoznaja da niko ne zna šta se tačno desilo. Očekuje se da to utvrdi policija.


Djevojčica ispala iz "korpe". A. Bajramović

Nakon nesreće 15-godišnjakinji je pomoć ukazana u Domu zdravlja u Goraždu, a nakon toga je organiziran njen transport ka Univerzitetskoj bolnici u Foči. Zbog težine povreda i komplikacija u putu, osoblje Doma zdravlja Rogatica pomoć je zatražilo od kolega iz Kantonalne bolnice u Goraždu, koje je tridesetak kilometara bliže od Foče.

- Organizovao sam svoj tim, pozvali smo i anesteziologa, svi smo spremni bili i čekali. Međutim, kad su stigli djevojčica je bila bez znakova života. Pokušali smo mjere reanimacije, dali smo sve od sebe, ali na žalost bezuspješno - kazao nam je dežurni doktor Urgentnog centra goraždanske bolnice, Mladen Sefer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.