TRAGEDIJA KOD ŠOLTE

Detalji tragične pomorske nesreće: Kako je poginuo Nijemac nakon pada s jedrilice

Najvjerovatnije je izgubio ravnotežu i pao u more, a jedrilica je prešla preko njega

Tragedija. Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Avaz.ba

3.8.2020

U stravičnoj pomorskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju s južne strane otoka Šolte život je izgubio 26-godišnji njemački državljanin T.T. , piše 24sata.hr.

Mladić je pao s jedrilice i ostao je zarobljen ispod kobilice, gdje ga je zahvatio propeler pogonskog motora. Naložena je obdukcija tijela nesretnog mladića, a prema prvim informacijama čini se da je, uprkos strašnim ranama abdomena gdje ga je zahvatio propeler, preminuo od nedostatka kisika, a ne od posljedica teških povreda. 

Poziv u pomoć, preciznije obavijest o tragediji, je stigla u nedjelju u 11:45 sati preko Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pa su na lokaciju jedrilice “Cappella” isplovili službenici Lučke kapetanije Split te ispostave Milna, ali i pomorska policija s dežurnom zamjenicom Županijskog državnog odvjetnika.

Na iznajmljenoj jedrilici, u vlasništvu ugledne međunarodne čarter firme koja ima sjedište u Zagrebu, zatekli su sedam državljana Njemačke u potpunom šoku ali bez povreda. Na jedrilici su bili uglavnom parovi i 11-godišnje dijete. Pokušali su objasniti kako je mladić završio ispod jedrilice dok je bila u kretanju pogonskim motorom.

Prema brodskoj dokumentaciji voditelj jedrilice, D.R. (34) iz Njemačke je pozvao pomoć u trenutku kada su bili oko 500 metara južno od kopna otoka Šolte, nakon što su uočili krv u moru te shvatili da im nedostaje jedan član posade. Prema prvim iskazima turista na brodu, koji su na jedrilici nalaze od srijede, čini se da je T.T. išao na prednju stranu spustiti “bajbot” (gumenjak) u more navodno kako bi imali više prostora na palubi za sunčanje. U tom trenutku je najvjerovatnije izgubio ravnotežu i pao u more, a jedrilica je prešla preko njega...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.