TRAGEDIJA U ROGATICI

Vlasnik ringišpila na kojem je poginula djevojčica: Ovim se poslom ne mogu više baviti, sve ću poslati na otpad

Nije došlo do kvara na ringišpilu, niti je nešto puklo, kao što su neki pisali, a to je potvrdio i momak koji je bio s nastradalom djevojčicom , kaže Đukić

A. Bajramović/ Avaz.ba

Do sada nisu imali nikakvu nezgodu

Foto: Avaz


Tomislav Đukić, vlasnik Zabavnog parka koji je privremeno, prije dvadesetak dana, postavljen u Rogatici, nakon nesreće koja se desila u nedjelju navečer odlučio je zatvoriti firmu i ringišpil poslati na otpad. Kaže da je još u šoku jer je svjedočio padu 15-godišnje djevojčice, nakon kojeg je, na žalost, podlegla na putu do bolnice.

- Meni je ovo tuga, ja ovo rasklapam i ja ću ovo najvjerovatnije u otpad i ovim se poslom više ne mogu baviti. Ne mogu se pomiriti s tim – kazao nam je Đukić.

U razgovoru za „Avaz“ prisjeća se trenutaka koje vjerovatno dok je živ neće zaboraviti. Veče je počelo kao i svako drugo, Tomislav je upalio i „vozio“ ringišpil. Djevojčica je bila u društvu mladića s kojim je često dolazila, kupili bi desetak žetona a Tomislav bi ih „počastio“ sa još nekoliko. 

- Nije došlo do kvara na ringišpilu, niti je nešto puklo, kao što su neki pisali, a to je potvrdio i momak koji je bio s njom. On je nju „bacao“, ona nije lijepo sjela, tako da se izvukla između sigurnosnog pojasa i stolice. Imali smo table upozorenja, ali često se djeca toga ne pridržavaju, koče pri polasku ili se zapetljavaju sa stolicama – kaže Đukić.

Nakon što je uočio da je neko pao iz sjedišta, ugasio je ringišpil i prvi prišao povrijeđenoj djevojčici. 

- Ringišpil se još vrtio i ispod njega sam joj priletio. Neko me je nogama u leđa udario. Bilo je tu i policajaca koji su došli sa djecom. Rastjerivali smo djecu da ne gledaju, djevojčici izvadili jezik. Hitna pomoć je došla za dvije minute, kao da su bili na ćošku – sjeća se Tomislav Đukić.

  • Imali sve potrebne dozvole

    Imali sve potrebne dozvole

    Foto: Avaz


Nakon zbrinjavanja u Domu zdravlja Rogatica, djevojčica je upućena u fočansku bolnicu, ali je tokom transporta došlo do komplikacija. U međuvremenu, na poziv iz Rogatice, u Kantonalnoj bolnici Goražde, koja je za oko 30 kilometara bliža Rogatici od Foče, bila je spremna ekipa Urgentnog centra. 15-godišnjakinja je dovežena bez znakova života, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli. U međuvremenu, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo saslušava svjedoka, prikuplja informacije i vrši provjere prije donošenja odluke o istrazi, dok društvenim mrežama i na portalima kruže različite informacije i dezinformacije.

Đukić pojašnjava da je Zabavni park Đukić registriran 2005. godine i da je putovao po cijeloj BiH, te da je na taj način 6 uposlenih prehranjivalo svoje porodice. Nikada nisu imali ni najmanju nezgodu.

- Imamo sve papire, ateste, upotrebnu dozvolu i odobrenje za rad. Čak i od električnog ormara i instalacija sam dostavio atest, iako nam to nisu ni tražili jer dijete nije poginulo od udara struje. Mi smo u Rogatici koristili plac Islamske zajednice kod crkve, pa smo i za to dobili odobrenje. Već 15 godina tako dolazimo u Rogaticu – kaže vlasnik parka.

- Pišu da je ringišpil star 60 godina, ali on je pravljen 2000. godine. Stolice su italijanske, 100 eura je koštala jedna, iz fabrike koja pravi opremu za ringišpile i luna – parkove. Kad sam u stanicu policije donio papire i oni su mi rekli da sam slobodan čovjek i da nemam nikakve krivične odgovornosti – kaže Đukić.

On demantira i pisanja pojedinih medija da je djevojčica pala pokušavajući dohvatiti igračku na ringišpilu i tako dobiti nagradnu vožnju, te tvrdi da je igračka već bila oborena.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na