ODLUKE

Vrhovni sud FBiH: Emir Šarić i Hasib Bjelić osuđeni na po 12 godina zatvora

Oštetili Federaciju BiH za iznos od blizu 15 miliona KM

Avaz.ba

Šarić je bio vlasnik studentskog hotela "Emiran"

Foto: Arhiv


Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koju je zastupalo Federalno tužilaštvo FBiH, danas donijelo presudu kojom se Hasib Bjelić i Emir Šarić osuđuju na po 12 godina zatvora, dok je trećeoptužena Ferida Hasić osuđena na kaznu zatvora od dvije godine za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa utajom poreza i pranjem novca.

Optuženi Hasib Bjelić i Šarić se optužnicom terete da su od početka 2010. do kraja juna 2016. godine, svjesno organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal, a koju su pored njih činili Ferida Hasić i Zehrid Bjelić.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe "Umax Group", i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela "Emiran", zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i "Munster LTD" sa Sejšela, utajili više miliona maraka poreza, a da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić, koja je bila članica kriminalne grupe, oštetili Federaciju BiH za iznos od blizu 15 miliona KM.

Vrhovni sud FBiH na osnovu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, od optuženog Hasiba Bjelića oduzima imovinu u ukupnoj vrijednosti od 8.433.260,69 KM, a od optuženog Šarića 5.415.549,47 KM. Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije BiH.

Hasib Bjelić i Šarić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora izrečene presudom Vrhovnog suda FBiH od 17. jula ove godine, saopćeno je iz Federalnog tužilaštva FBiH.

Više o temi Vrhovni sud FBiH

PRAVOSUĐE
VSTV imenovao nove sudije i tužioce
NA VRH

Podijeli članak na