NEMA POMAKA U ISTRAZI

Smrt mlade Mostarke Lane Bijedić i dalje misterija

Radi se o izuzetno teškom slučaju koji vodimo kao ubistvo, kaže Milan Galić

Bijedić: Nesuđena brucošica. Facebook

Piše: M. Smajkić/ Avaz.ba

7.8.2020

Ni nakon deset mjeseci, koliko je proteklo od misteriozne smrti mladeMostarke, nesuđene brucošice Lane Bijedić (19), nema pomaka u istrazi ovog slučaja koji je potresao cijeli region. 

Potvrdio nam je to jučer šef policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić, kazavši da se i dalje vrše istražne radnje u ovom slučaju koji se vodi kao ubistvo.


Složeno djelo

- Radi se o vrlo složenom djelu i izuzetno teškom slučaju, gdje ne bismo smjeli, da tako kažem, brzati. Nastojimo rasvijetliti sve činjenice i kompletnu istragu vodimo pod nadzorom Tužiteljstva -kratko nam je kazao Galić. 

Iako smo odgovore željeli dobiti i u Tužilaštvu ZHK, Josip Aničić, jedan od tužilaca u ovom slučaju, jučer nam, zbog prezauzetosti, kako je naveo, nije mogao izaći ususret.

Iz ove pravosudne institucije su ranije za naš list kazali da će pristupiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj novoj analizi svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te detaljnom pregledu iskaza svih do sada nešto više od 60 saslušanih svjedoka, a najavljivali su i svojevrsnu rekonstrukciju na licu mjesta.

Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar uočio je 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog.

Tog dana njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, nakon što joj se kćerka, koja je u poslijepodnevnim satima trebala otputovati u Sarajevo na studij, nije javljala na telefonske pozive.


S lica mjesta prošle godine. Avaz

Nesretna djevojka je u prijepodnevnim satima majci kazala da će s prijateljicom otići na kafu, ali se, iz potpuno nepoznatih razloga, autobusom iz Mostara zaputila u Čapljinu, što je otkriveno snimcima s nadzornih kamera. S Autobuske stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Zanimljivo je da je njeno kretanje zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao, kako je to odmah izneseno iz Tužilaštva ZHK, da je nesretna djevojka izudarana, davljena i bačena u rijeku.


Vještačenja bez rezultata

Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, bili su praktično beskorisni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.