HRAVATSKA

Profesor seksualno uznemiravao dijete mlađe od 15 godina

Profesor u školi nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, odnosno tri godine uslovno

24sata.hr /Avaz.ba
08.08.2020 20:59

Sud mu zabranio rad u školi

Foto: Ilustracija

Profesor u školi u Hrvatskoj je zbog seksualnog uznemiravanja djeteta mlađeg od 15 godina nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, a odnosno tri godine uslovno. 

Sud mu je pored toga izrekao zabranu rada u trajanju od pet godina. Optužnica ga je teretila da je od marta 2015. do oktobra 2017. godine radi zadovoljenja seksualnog nagona i uspostavljanja intimne veze neprimjereno dodirivao dijete mimo njegove volje.

Djetetu je govorio da je on više od profesora, te ga ispitivao o odnosima u porodici. Tokom odbrane sve je to negirao, a za neprimjerene dodire je rekao da je riječ o "pedagoškom metodu".

Kao olakšavajuću okolnost sud je uzeo to što je u sedamdesetim godinama, u penziji, da ima dvoje odrasle djece i da nikada nije bio ni prekršajno ni krivično gonjen.

Otežavajuća okolnost je dužina perioda seksualnog uznemiravanja od dvije i po godine, kao i to da se uznemiravanje intenziviralo. Ako prekrši uslovnu, u izdržavanje kazne mu ulazi mjesec dana istražnog zatvora, a mora da plati i 5.000 kuna sudskih troškova. 

Komentari

NA VRH