ZATVOR USTIKOLINA

Odbjegli Marokanac krije se među migrantima u Bihaću

Za Marokancem, za kojeg se zna da je obrijao kosu i bradu, raspisana međunarodna potjernica, a Denis Džuvo dobio 20 dana samice

Bjegunac u samici u KPZ-u Sarajevo. Arhiva

Piše: A. Bajramović/Avaz.ba

10.8.2020

Nakon hapšenja koje su 17. jula izveli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, odbjegli zatvorenik iz ustikoljanskog odjeljenja KPZ-a Sarajevo Denis Džuvo nalazi se u samici. Džuvo je dobio maksimalnu kaznu od 20 dana samice, koju izdržava u KPZ-u Sarajevo.


Poznati detalji

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zupčević, koji nam je kazao da više detalja o cijelom slučaju ne može iznositi bez saglasnosti Ministarstva pravde FBiH.

Drugi odbjegli zatvorenik, Marokanac Jouseff Abouchi još je u bijegu, za njim je raspisana i međunarodna potjernica, a njegovo hapšenje se očekuje do kraja mjeseca.

Kako saznajemo, u saradnji s policijskim agencijama i OSA-om, rasvijetljeni su svi detalji bijega dvojice zatvorenika iz Odjeljenja poluotvorenog tipa u Ustikolini. Identificiran je zatvorenik koji je neposredno prije bijega iscenirao epileptični napad, kako bi skrenuo pažnju stražara i osuđenika koji su krenuli da mu pomognu.

Te trenutke iskoristili su Džuvo i Abouchi, koji su preskočili ogradu i pobjegli iz zatvora. Uz pomoć pripadnika MUP-a BPK Goražde sa psima tragačima i dronom, utvrđena je maršruta njihovog kretanja kroz šumski prostor ka Grepku i Trnovu. Locirani su u Sarajevu, ali je Abouchi uspio pobjeći neposredno pred akciju u kojoj je uhapšen Džuvo.


Denis Džuvo i Jouseff Abouchi. Agencije

Pojačano osiguranje

Prema nazvaničnim informacijama do kojih smo uspjeli doći, Marokanac je promijenio lični opis, obrijao kosu i bradu, te se pritajio u masi migranata na području Bihaća. Intenzivno se traga za njim, tako što se provjerava grupa po grupa migranata.  

U međuvremenu, pojačano je osiguranje zatvora u Ustikolini tako što je ograda zatvora ojačana sigurnosno–fortifikacionim preprekama, zvučnim i signalnim uređajima.


Supruga poslala novac

okom istrage potvrđeno je da je bijeg Jouseffa Abouchia planiran i finansiran od Marokanaca koji žive i rade u Španiji, a istražitelji posjeduju podatke o transakcijama njegove supruge koja je novac slala njemu, ali i još jednoj osobi koja mu je pomagala. Tragajući za odbjeglim zatvorenikom, istražitelji su došli i do informacija koje su pomogle presijecanju nekoliko linija krijumčarenja migranata ka zapadnoj Evropi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.