KO IH JE ANGAŽOVAO

"Škaljarski" ili "kavački klan": Plaćene ubice iz Kolumbije četiri mjeseca čekali imena meta u Hrvatskoj

Crnogorski mediji navode da su istražioci prethodno imali operativna saznanja da trojac priprema ubistvo, što je potvrđeno tokom saslušanja Kolumbijaca

U ratu „škaljarskog“ i „kavačkog klana“ nastradalo više od 50 ljudi. Agencije

Avaz.ba / Jutarnji list

24.8.2020

Dvojica kolumbijskih plaćenih ubica Kaisedo Bandoja Huan David (29) i Kostana Kasa Hoze Aleksander (43), koje je crnogorska policija uhapsila 2. avgusta u Nikšiću, skoro četiri mjeseca boravili su u Splitu i okolini, pokazuju operativni podaci do kojih su došli crnogorski istražioci, piše "Jutarnji list". 

Ilegalno prešli granicu

Oni su navodno u martu ušli u Hrvatsku, a krajem jula ilegalno su prešli u Crnu Goru gdje su uhapšeni. Tokom ispitivanja istražiocima su rekli da su u Hrvatskoj boravili skoro četiri mjeseca, čekajući da saznaju svoju metu. Uhapšeni su tokom rutinske kontrole prije nego što su saznali za čije su ubistvo angažovani i koji ih je od crnogorskih zaraćenih klanova unajmio. 

Crnogorski policajci angažovani u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije 2. avgusta su uhapsili 25-godišnjeg crnogorskog državljanina Gorana Brajovića koji je u automobilu vozio dvojicu Kolumbijaca. Kako je tada saopćeno, njih su trojica privedeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, zbog čega je nadležnost nad njima prešla u ruke Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Crnogorski mediji navode da su istražioci prethodno imali operativna saznanja da trojac priprema ubistvo, što je potvrđeno tokom saslušanja Kolumbijaca.

U ratu dva crnogorska kriminalna klana, „kavačkog“ i „škaljarskog“, koji su imena dobili po predgrađima Kotora - grada iz kojeg potiču njihove vođe, od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.

U ubistvima su, prema pisanju regionalnih medija, najčešće korišteni plaćeni ubojice iz regije ili mladići koji su tek pristupili tim kriminalnim organizacijama, poput Mitra Markovića (25) i Petra Laličića (20) koji su se nakon ubistva Bogdana Milića sredinom prošle godine krili u Šibeniku gdje su i uhapšteni u avgustu 2019., a obojica su imali falsifikovane hrvatske pasoše.

Najzanimljivije hapšenje

Najzanimljivije hapšenje plaćenog ubice, za kojeg se smatra da ga je angažovao Kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je slučajno, tokom kontrole saobraćaja, uhapšen Gregori Majkl Feraris koji je sa saučesnikom Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubistvo visokopozicioniranog člana „škaljarskog klana“ Gorana Đuričkovića.  

Kod Ferarisa je policija tada pronašla fotografiju njegove mete, a na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažovan za ubistvo Đuričkovića, prenosi "Jutarnji list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.