KPZ SARAJEVO

Uhapšeni saobraćajni policajci ne mogu nikome telefonirati iz pritvora

Zatražio sam da Sud hitno izda odobrenje kako bi advokati i porodice s njima mogli stupiti u kontakt, kazao nam je advokat Crnovršanin

Privođenje policajaca u Tužilaštvo. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

25.8.2020

Općinski sud u Sarajevu pritvorenim sarajevskim policajcima još nije odobrio telefonske kontakte, te stoga niko od njih 17 nije u mogućnosti da kontaktira ni članove porodice, potvrđeno nam je iz izvora bliskog istrazi.

Time su opovrgnute špekulacije da im je zabranjeno telefoniranje iz prostorija KPZ-a zbog kontaktiranja svjedoka u istrazi koja se vodi protiv osumnjičenih za primanje mita. Oni su uhapšeni u akciji "Dar 1".

Ove špekulacije je opovrgao i sarajevski advokat Mirsad Crnovšanin koji je potvrdio da Sud još nije izdao rješenje.

- Zatražio sam da Sud hitno izda odobrenje kako bi advokati i porodice s njima mogli stupiti u kontakt, kazao nam je Crnovršanin koji zastupa jednog od policajaca.

Procedura je inače takva da svaka osoba u pritvoru daje spisak osoba sa kojima želi kontaktirati, a to mogu biti samo krvni srodnici ili supruga.


Uhapešni 12. avgusta. Avaz

- Spisak se dostavlja nadležmom sudu, koji obavlja konsulacije s tužilaštvom i provjerava dostavljene telefonske brojeve. Nakon što se utvrdi da se te sobe sa spiska ne mogu dovesti u vezu sa izvršenje krivičnog djela koji se pritvoreniku stavlja na teret, onda Sud daje odobrenje- pojašnjava naš izvor.

Po odobrenju Suda pritvorena osoba dobija karticu na kojoj su samo odobreni telefonski brojevi, tako da je nemoguće da oni iz zatvora vrše utjecaj na svjedoke.

Saobraćajni policajci koji su u pritvoru od 12. avgusta još nisu dobili odobrenje Suda pa nisu nikoga mogli ni kontaktirati.

Kako smo saznali, porodice pojedinih policajaca jučer su došle pred KPZ Sarajevo, ali im je objašnjeno da su zbog strogih mjera zaštite od koronavirusa zabranjene posjete kako pritvorenicima, tako i osuđenicima. Porodica može jedino ostaviti paket koji će biti provjerevan kako se u zatvor ne bi unijele nedozvoljene supstance i predmeti.



Smješteni u "S" odjel

Nezvanično također saznajemo da je 17 policajaca smješteno u takozvani “S” odjel gdje su razdvojeni po sobama. Sa svakim policajcem je ili migrant ili osumnjičeni za privredni kriminal, te neko lakše krivično djelo. S njima su u ćelijama osobe koje nemaju interes da naude policajcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.