TUŽILAŠTVO RS

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za ubistvo Slaviše Ćuluma

DNK osumnjičenog Siniše Šakića nađen na mjestu zločina u Dragočaju

O. Ma. / Avaz.ba

Privođenje Siniše Šakića

Foto: O. Matavulj


Republičko javno tužilaštvo za još dva mjeseca zatražilo je produženje pritvora Siniši Šakiću (35) zvanom Kinez, osumnjičenom za teško ubistvo Slaviše Ćuluma (36) koji je 15. maja izrešetan u sačekuši u Dragočaju kod Banje Luke.

Sekretar tužilaštva Dragica Tojagić kaže da je prijedlog za produženje pritvora upućen vijeću Okružnog suda u Banjoj Luci, a odluka će biti donesena do 28. avgusta, kada ističe prethodno rješenje.

- Produženje pritvora je zatraženo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazni da će uništiti, sakriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili da će ometati postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike - rekla je Tojagić.

Ćulum je ubijen u Golfu 6 na makadamskom putu, nedaleko od svoje kuće. Ubice su koristile motocikl i snimljene su nadzornim kamerama kako dolaze i beže iz Dragočaja. Bili su obučeni u maskirnu odjeću, dok su preko glava nosili motociklističke kacige. Policija je odmah za Šakićem raspisala potragu i on se nekoliko dana kasnije predao na graničnom prelazu Donja Gradina, na koji je došao iz Hrvatske. Na saslušanju je negirao zločin, navodeći da ima alibi.

  • Hapšenje Šakića

    Hapšenje Šakića

    Foto: MUP RS


Ponovo je uhapšen 28. jula u ljetnoj bašti hotela "Bosna" u Banjoj Luci. Na teret mu se stavlja da je bio direktan izvršilac ubistva, a Šakić je i pred sudom to negirao. Drugi počinilac nije otkriven i na njegovoj identifikaciji se intezivno radi. Iz policije je saopšteno da je istragom oboren Šakićev "lažni alibi" o boravku u Hrvatskoj. Navodno su pronađeni dokazi da je bio u BiH i da je uz pomoć jataka čamcem prevezen preko Save. Otišao je u Sisak, gdje je snimljen nadzornim kamerama.

- Ne mjestu ubistva pronađeni su Šakićevi DNK tragovi. Oni su izuzeti sa polomljenih grana drveća na mjestu likvidacije. Sve ukazuje da je na Ćuluma pucano iz zaklona i da je osumnjičeni polomio grane vjerovatno dok se penjao nazad do puta - kaže izvor blizak istrazi.

  • Ubice pobjegle na motociklu

    Ubice pobjegle na motociklu

    Foto: MUP RS


U pretresu Šakićeve kuće pronađene su motociklističke kacige, pištolj Glock izbrisanog serijskog broja, maskirna uniforma kao i drugi predmeti koji se nalaze na vještačenju. Motocikl i oružje, koje je korišteno u ubistvu, još nisu pronađeni.

U policiji vjeruju da je motiv ubistva bio dugogodišnji sukob između Ćuluma i Šakića, koji je za posljedicu imao ubistvo Slavišinog brata Nedeljka 2010. godine. Slaviša je govorio da će osvetiti brata. Mjesec dana prije ubistva izašao je iz zatvora, a policija je došla do saznanja da je Šakić istovremeno "sklonio" porodicu u drugi grad.

- Novi sukob je bio očekivan i bilo je pitanje ko će prvi povući potez - tvrdi izvor iz istrage.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na