AKCIJA PLAGIJAT 2020

Pretres u Prnjavoru: Nelegalno puštao TV serije

Prilikom pretresa, koji je obavljen po nalogu Suda BiH, pronađeni su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom

Akciju izveli pripadnici MUP-a RS. Ilustracija

Avaz.ba

27.8.2020

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u akciji "Plagijat 2020" pretresli su objekat koje koristi A. S. iz Prnjavora, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava na štetu firme „United Media Group“. 

Prilikom pretresa, koji je obavljen po nalogu Suda BiH, pronađeni su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom. Radi se o većem broju računara, prenosnih računara, USB memorijskih diskova, mobitela i SIM kartica.

A. S. se sumnjiči da je u periodu od jula 2018. godine do momenta pretresa na internetu, predstavljajući se kao Alex.S995 i koristeći email adresu [email protected], omogućio pristup sadržajima tv serija (Ubice mog oca, Konak kod Himlije, Žigosani u reketu, Na granici, Kad susjedi polude, Ujka - novi horizonti), zaštićenih autorskim pravima. To je radio na način da je omogućavao pristup navedenim sadržajima preko interneta, čime je pričinio štetu od nekoliko desetina hiljada eura, za koje je oštećena „United Media Group“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.