HRVATSKA

Muškarcu šest mjeseci zatvora za seks s djevojčicom: Žrtva ostala trudna, odveo je i na pobačaj

U optužnici piše da se muškarac, inače porodični čovjek, prošle godine s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom

Avaz.ba / Jutarnji list

Djevojčica imala svega 14 godina

Foto: Ilustracija


Kad je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i podvrgnula se abortusu u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu dvojili da mu slijedi višegodišnja kazna zatvora. Bili su u krivu. 

Sudac nadležnog Županijskog suda ovih ga je dana zbog spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina, točnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, nepravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 mjeseci ne mora provesti u zatvoru. Prema izrečenoj mu uvjetnoj kazni, u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uvjet, s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog seksualnog se zlostavljanja sa svojom žrtvom ne smije viđati tri godine i mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.

U optužnici piše da se muškarac, inače porodični čovjek, prošle godine s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom.

Tužilaštvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. No, prema Krivičnom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je krivično djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati.

Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina. Na sudu je priznao krivnju i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i financijski ju zbrinuo.

- Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela - pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakšavajuće okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i financijski joj pomogao.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na