PREDMET ORKA

Šokantno svjedočenje pljačkaša: Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti?

Odbrana optuženih zatražila dodatni rok za unakrsno ispitivanje

Sa današnjeg suđenja. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

11.9.2020

Iako je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora i to nakon nagodbe s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona, ipak, Rahman Begluk (33), označen kao vođa grupe optužene za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, jučer je, u svojstvu svjedoka, prisustvovao nastavku glavnog pretresa u ovom predmetu poznatom kao „Orka“, koji se vodi pred Kantonalnim sudom Mostar. 

Opisao plinsku metodu raznošenja bankomata

On je deveta osoba koja se od njih 12, koliko ih je bilo obuhvaćeno optužnicom, nagodio s Tužilaštvom HNK, a suđenje je nastavljeno za Jozu Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35).

Rahman Begluk je skoro do u detalje opisivao većinu krivičnih djela za koja je osuđen, kao i s kim je pljačkao bankomate od Mostara, Kupresa, Međugorja pa do Sarajeva, kao i izvršavao druga krivična djela za koja je presuđen.

Na upit tužioca Kemala Maksumića, koji zastupa optužbu, potvrdio je da se, upravo on specijalizirao za bankomate i da je „bio glavni za to“.

- Da vam kažem kako se bankomat može raznijeti? Pa, gdje ću to reći, tužioče - uzvratio je pitanjem Begluk, što je u sudnici izazvalo smijeh.

Ipak, površno je opisao plinsku metodu raznošenja bankomata, a govorio je i iznosima koje su uzimali i koje su međusobno dijelili. Samo s četiri bankomata „UniCredit banke“ družina je opuhala skoro pola miliona KM. U pohode su, naveo je, uvijek išli potpuno maskirani i naoružani, najčešće, automatskim puškama, a na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Elisa Sultanića kakve su maske koristili, odgovorio je da su ih obično izrađivali od čarapa i majica, a ponekad bi ih i kupili.

Odbrana optuženih, advokati Nada Dalipagić, Branko Karadeglić i Adnan Beganović odustali su od unakrsnog ispitivanja, zatraživši dodatni rok. No, najavili su da će upotrijebiti dozvoljeni pravni lijek u vezi pravomoćne presude izrečene Rahmanu Begluku, budući da se, kako su naveli, u činjeničnom opisu navode njihovi branjenici. 

Uvjetne kazne

Također, svjedočili su i inspektori PU Mostar i Ljubuški, a za sljedeće ročište koje je zakazano 23.septembra, predloženo je suočavanje Nermina Lete sa optuženima.

Leto je bio u dijelu ekipe koja se teretila za krivična djela prikrivanja i pomaganja za što su dobili uvjetne kazne. U njegovu garažu su dovoženi automobili koji su korišteni u dizanju bankomata i pljački, među kojima su bili Audi A6 i BMW , a koji su poslije rastavljani u dijelove i prodavani, a u vezi toga je svjedočio koncem jula.

Također, sredinom sedmice su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli tri muškarca s područja Mostara, među kojima su dvojica priznali da su optuženim odali korisne iinformacije za izvršenje krivičnih djela te će biti pozvani kao svjedoci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.